Hlavní obsah

Proč péct ocet v troubě aneb Jednoduché triky, jak vyčistit nejen sporák

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Poslední tři týdny jste v kuchyni strávili hodně času a podle toho i některé spotřebiče vypadají. Trouba dostala do těla a veškeré pečicí potřeby také vyžadují každoroční péči. Poradíme vám, jak to zvládnout bez zbytečných chemikálií.

Článek

Ještě vás čeká silvestrovské pohoštění, ale ten největší nápor asi kuchyně zažila v předvánočním čase a hlavně o svátečních dnech. Průběžný úklid zřejmě zvládáte, ale možná některá skrytá místa necháváte až na později, až bude víc času. Proto tady máme pár rad, jak vycídit troubu, sporák a co udělat s pečicími potřebami, než je zase uložíte do horní skříňky.

Nejvěrnější pomocník – trouba

Nejprve rada pro mírné znečištění: vložte na dno trouby pekáč s vodou a půl hrnkem octa. Pečte zhruba dvacet minut a hlavně troubu neotevírejte! Nechte vychladnout a uvidíte, že největší nečistoty jednoduše stekly dolů. Teď už stačí jen povrch přetřít mokrým hadříkem.

Pro důkladnější vyčištění trouby či přímo její „znovuzrození“ je třeba, aby byla vypnutá a vychladlá. Vyjměte mřížky a namočte je do horké vody s přidáním tekutého mycího prostředku nebo prášku do myčky. Podobný efekt bude mít i prací prášek. Nechte odmočit klidně přes noc. A kdyby na vás ani ráno nečekalo blyštivé překvapení, pak vezměte na pomoc drátěnku – mělo by to už jít snadno.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Trouba dostala o Vánocích jistě pěkně zabratFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Jde se na to!

Smíchejte hrnek sody na pečení s horkou vodou na jemnou pastu. Pokud je trouba opravdu znečištěná, přidejte půl hrnku soli a tři lžíce kvasného octa nebo citronové šťávy (bude to pěnit). Jiný osvědčený recept doporučuje smíchat půl hrnku kastilského mýdla se stejným množstvím soli. Nasaďte si rukavice a vzniklou kaši naneste pomocí staré houbičky na troubu zevnitř. Ovšem vynechte ústí ventilátoru – z mřížek se směs dá jen těžko odstranit. Nechte působit půl hodiny a setřete vlhkým hadrem.

Pasta na bázi sody vyčistí i plechy na pečení, ale nejprve zkuste celý plech posypat vrstvou soli a zapéct, dokud se bílá nezmění v hnědou. Sůl do sebe nasákne mastnotu a špínu, kterou pak seškrábnete příborovým nožem a umyjete vodou. Týká se to však jen starých plechů, ty moderní už mají nepřilnavý povrch na bázi teflonu, většinou se na nich nic nepřichytí a stačí je jen omývat vodou s mycím přípravkem.

Osvědčený peroxid vodíku nebo prací prášek

Speciální péči musíte věnovat i skleněnému okénku. S obyčejným přípravkem na okna tentokrát nepočítejte. Tady pomůže peroxid a ocet (ve stejném množství) s pár kapkami mycího přípravku. Tekutinu si dejte na hadřík, přetírejte a můžete žasnout, jaké změny se vám dějí pod rukama.

Foto: Budimir Jevtic, Shutterstock.com

Okénko trouby snadno vyčistíte směsí peroxidu, octa a saponátu Foto: Budimir Jevtic, Shutterstock.com

I zašlé pekáče omládnou

Po pečené kachně zbyde chutný výpek, ale co s černými skvrnami na pekáči? Položte ho na sporák a dejte dovnitř tabletu do myčky. Zalijte vodou, přiklopte a vařte, dokud nebudete spokojeni. Coca-cola nebo neředěný lihový ocet udělají podobnou službu bez vaření, ale trvá to déle a nedá se to použít na barevné emailové nádobí.

Formy chtějí také své

Staré litinové a smaltované formy na bábovku se nebojte dát do myčky – opět získají zářivý modrý odstín. Nové, silikonové formy se dělají v různých pastelových odstínech a používáním rády šednou či se pokrývají tmavými skvrnami. S tím si poradí kyselina citronová. Balíček rozmíchejte v kyblíku horké vody a ponořte do ní vše silikonové. Za dvacet minut budou formy jako nové. A pokud vás trápí zápach (pekli jste ve formě na biskupský chlebíček paštiku s česnekem), pak vše vymáchejte v horké vodě s několika lžícemi octa.

Foto: Flotsam, Shutterstock.com

Vyčistit vykrajovátka může být naprosto snadnéFoto: Flotsam, Shutterstock.com

Nakonec formičky a vykrajovátka

Kdysi se tradovalo, že by se neměly mýt vodou, protože zreznou. To však už neplatí. Kdysi se většina cukroví pekla se sádlem, které vykrajovátka a formičky konzervovalo, zatímco dnešní těsta jsou z másla a ztuženého tuku, který časem žlukne. Proto je třeba je skutečně umýt vodou s mycím prostředkem. Na složité tvary jako třeba hvězdičky nebo vločky je nutné vzít starý zubní kartáček a trošku je vydrbat. Pocínované a poniklované kousky není radno dávat do myčky ani čistit chlorovými přípravky – zašedly by. Rzi a jiných usazených nečistot se pak zbavíte povařením v hrnci se dvěma sáčky prášku do pečiva či stejným množstvím sody.

Ať už jste formičky čistili jakkoli, klíčové je jejich vysušení. Ne, nemusíte každou hvězdičku cídit utěrkou. Položte je na topení nebo dejte na půl hodiny do teplé trouby po pečení a ony dokonale oschnou. Teprve pak je můžete s klidným srdcem uklidit do krabice.

Máte nějaké osvědčené tipy, jak naložit s pomocníky v kuchyni? 

Reklama

Související témata:

Načítám