Hlavní obsah

Nebaví vás cvičení? Nahraďte ho sexem, nebo úklidem

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nesnášíte cvičení nebo na něj ve svém rozvrhu nenacházíte čas? Ke zdravému životnímu stylu ale pohyb patří. Naštěstí existují denní aktivity, které vás nenásilně udrží v dobré kondici i bez návštěvy posilovny!

Článek

Pro někoho je pravidelné cvičení skvělým odreagováním a drogou, bez které si neumí představit život. Pak je tu ale i druhá skupina lidí, pro které je sport spíš za trest. Jeho absence má negativní vliv na zdraví, zvyšuje riziko obezity, cukrovky, rakoviny a dalších nemocí. K tomu, aby se člověk víc hýbal, přitom stačí tak málo. Co můžete praktikovat třeba každý den?

Pravá, levá

„V dnešní době se drasticky snížilo množství pohybu, a proto se nám zkracují a ochabují svaly. To je jeden z důvodů, proč je nutné nějakým způsobem cvičit. Kdo nechce do tělocvičny, může volit procházky. Chůze je pro nás nejpřirozenější,“ říká Hana Toufarová z AC Fitness.

Počet kroků, které za den ujdete, se dá velmi snadno o pár tisícovek navýšit. Nenásilně tím spálíte i nějaké kalorie navíc a posílíte srdce. Pokud vás vyloženě netlačí čas, odsuňte auto i hromadnou dopravu na druhou kolej a přesunujte se po svých. Jestliže to není možné, snažte se alespoň parkovat dál od domu a z městské dopravy vystupujte o zastávku dříve.

„Chybou je, že si všude chceme dojet až ke vchodu. Tyto ,zlozvyky' bohužel učíme i naše děti. Ovšem zdravá chůze znamená zapojit paže a trup, takže pokud táhnete tašky s nákupem nebo neposedné děti, není to ideální,“ upozorňuje osobní trenérka Zuzana Strouhalová. Z hlediska zdraví je nevhodné také dlouhé sezení v práci, čas od času si tedy udělejte kolečko po kanceláři. Své kondici také prokážete dobrou službu, když zapomenete na výtahy.

Foto: Dragon Images, Shutterstock.com

Chůze po schodech je o hodně zdravější než jízda výtahem :-)Foto: Dragon Images, Shutterstock.com

Šůrování rovná se spalování

Úklid je skvělou možností, jak zabít dvě mouchy jednou ranou. Domov budete mít jako ze škatulky, a navíc posílíte tělo. Nejúčinnější jsou v tomto ohledu náročnější aktivity, jako je vysávání či mytí podlahy.

„Pokud se ohýbáte pro prádlo do pračky nebo pro vysavač, jděte vždy do dřepu. Zapojíte tak hýždě i nohy a zároveň při zatnutém bříšku šetříte záda. Když si takhle dřepnete pro každý kousek prádla nebo budete vysávat trochu rychleji a zatínat přitom břišní svaly, výsledky se dostaví,“ říká Zuzana Strouhalová.

V dobré fyzické kondici vás udrží i práce na zahradě. Při úklidu i při zahradničení ovšem dbejte na správné držení zad, jednou za čas se protáhněte, změňte polohu a pravidelně střídejte ruce. Několikahodinovým hrbením nad záhonkem si totiž naopak zaděláváte na problémy.

Využít se dají i další běžné činnosti jako třeba vaření. Při míchání bublající omáčky můžete dřepovat, unožovat, popřípadě dělat výpady.

Hrajte si

Také se někdy podivujete, kolik energie mají vaše děti? Staňte se jejich parťákem při hrách a do postele půjdete unavenější než po tréninku s profesionálním trenérem. Běhejte s nimi po zahradě, skákejte na trampolíně nebo vyrazte na kolo. Při nepřízni počasí mohou být skvělou alternativou herní konzole, které nabízejí velkou řadu pohybových her, jako je například tenis nebo tancování. Půlhodinka vrtění na vaše oblíbené písničky uteče jako nic.

Na misionáře zapomeňte

Dalším tipem je sex. Zkoušením nových poloh, které jsou náročnější na koordinaci těla, spojíte příjemné s užitečným. Potěšíte sebe i partnera, a navíc budete jakoby mimochodem cvičit. Pokud se do toho pořádně opřete, bude vás druhý den bolet celé tělo.

A jak se udržujete v kondici vy?

Reklama

Načítám