Hlavní obsah

Proč si koupit mouku z rýže nebo kaštanů?

Foto: thinkstock

Nemusíte stále dokola při pečení používat jen jeden druh moukyFoto: thinkstock

Reklama

Máte ve spíži pouze klasickou mouku z pšenice? Pak jste out! Doba a zdravý životní styl si žádají rozšíření moučného sortimentu – pojďte s námi objevit i další druhy, třeba kaštanovou nebo rýžovou.

Článek

Abychom se mohli věnovat méně známým typům, vynecháme klasiku – mouku pšeničnou. Jen zde připomeneme, že to je i mouka špaldová. Špalda je starý nešlechtěný druh pšenice s vysokým podílem bílkovin, nenasycených mastných kyselin, sacharidů, minerálů a vitaminů skupiny B. Má ořechovou chuť a velmi dobře kyne.

Žitná

Žitná mouka se používá na chléb, dalamánky, do perníku. Vyrábí se z ní chlebový kvásek.

Cena: od asi 17 do 35 Kč za kg

Rýžová

Můžete si ji koupit ve formě „obyčejné“ mouky, a pak se hodí i na pečení. Ve formě instantní (v podobě šupinek) je skvělá pro výrobu kaší a podobně.Zahušťuje a dodává objem. Neobsahuje lepek.

Cena: přibližně 23 Kč za 500 g

Sójová

Neobsahuje lepek. Sójové pečivo může ve větším množství způsobit plynatost. Pokud jí nahradíte alespoň pět procent dávky v receptu, můžete ušetřit vajíčko a výrazně prodloužit trvanlivost pečiva. V receptech bez kvasnic můžete sójovou moukou nahradit až čtvrtinu mouky. Lze ji použít na zahuštění omáček nebo lívanců.

Cena: asi 24 Kč za 350 g

Foto: thinkstock

Pokud si pečete doma chléb, jistě vyzkoušejte celozrnnou variantuFoto: thinkstock

Amarantová

Je vyrobena z laskavce – amarantu. Hodí se do chlebových směsí, na pečení. Obsahuje složené cukry, vysoký obsah nenasycených mastných kyselin a kvalitní vlákninu. Je vhodná pro celiaky, lidi s potravinovou alergií i pro děti při zavádění nemléčné stravy. Bílkovina amarantu je podobná živočišné, ale neobsahuje cholesterol.

Cena: přibližně 24 Kč za 350 g

Ovesná

Přidejte ji do těsta – bude křehčí, vláčnější, trvanlivější, ale pečivo pak bude drobivější a méně objemné. Vyniká obsahem hořčíku, železa, zinku, manganu. „Oves může být během sklizně, přepravy, skladování a zpracování kontaminován jinými obilovinami. Pokud je tedy určený pro výrobu potravin pro celiaky, musí být speciálně vyroben, připraven nebo zpracován tak, aby k tomu nedocházelo," uvádějí Ing. Kateřina Pavelková a Mgr. Pavla Burešová z ČZPI.

Cena: 16–35 Kč za 350 g

Kukuřičná

Je vhodná na zahuštění polévek, omáček, ale i na palačinkové těsto, můžete z ní vyrobit polentu, placky – tortilly. Má vysokou pojivost. Obsahuje draslík, vápník, fosfor, hořčík, z vitaminů pak například karotenoidy, kyselinu listovou, vitaminy skupiny B.

Cena: asi 17 Kč za 400 g

Jáhlová

Jáhly se vyrábí loupáním prosa. Obsahují hodně minerálů – draslík, hořčík, fosfor, měď, železo, zinek, vlákninu a vitaminy skupiny B. Jáhly jsou zásadité, hodí se při žaludeční dietě. Neobsahuje lepek. Můžete s ní zahušťovat, vyrábět z ní těstoviny, hodí se na přípravu křehkých moučníků, palačinek.

Cena: asi 25 Kč za 300 g

Foto: thinkstock

Už jste někdy pekli třeba z pohankové mouky?Foto: thinkstock

Pohanková

Používá se do směsí na pečení chleba, rohlíků, koláčů i cukroví, ale také k přípravě palačinek, i na zahuštění. Neobsahuje lepek, je vhodná při zažívacích obtížích a má dobrý vliv na stav cév. Hodí se pro diabetiky. Je lehce stravitelná s vysokým obsahem vlákniny, vitaminů a minerálů. Má nepřehlédnutelnou oříškově nasládlou chuť, takže ji vyzkoušejte při pečení vánočního cukroví.

Cena: přibližně 20 Kč za 500 g

Kaštanová

Mletím sušených jedlých kaštanů vzniká mouka, kterou můžete při pečení přidat do bílé mouky, ale zahustit s ní i polévku. Má specifickou chuť po kaštanech.

Cena: asi 120 Kč za 200 g

Konopná

Obsahuje bílkoviny, minerály, omega 3 a omega 6 nenasycené mastné kyseliny. Lze ji přidat do jakékoli mouky při přípravě omáček, polévek, do konopného chleba.

Cena: asi 46 Kč za 500 g

Jakou mouku používáte nečastěji vy? Napište nám!

Reklama

Načítám