Hlavní obsah

Proč vám sušička krade délku trička a ničí zipy?

Foto: AEG

Sušička většinou nemůže za vaše scvrklá trička, povíme vám pročFoto: AEG

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sušit prádlo venku na vzduchu je nejlepší a nejlevnější způsob. Pokud na to ale nemáte podmínky, pak je dobré si pořídit sušičku. Doneslo se k vám, že ta ale ničí prádlo? Povíme vám, jak tomu zabránit!

Článek

Někdy se v sušičce věci srazí, zdeformují nebo jinak poškodí. Ovšem ve valné většině případů za to nemůže sušička, ale ten, kdo do ní oblečení dává. Proto se hodí vědět, jak se nedopustit zbytečných chyb.

Dávkujte dle návodu

Prádlo, které budete sušit v sušičce, potřebuje i správně vyprat. Tedy hlavně v takovém množství prášku a aviváže, kterou doporučuje výrobce prášku. Rozhodně se nevyplatí zvyšovat dávku. To, co pak v prádle zbude, se uvolňuje při sušení a může na prádle zanechat i skvrny. To platí i o škrobu, který může na prádle při sušení v sušičce udělat barevné mapy.

Ždímejte důsledně

Na pračce nastavte otáčky ždímání alespoň na tisíc – čím více, tím lépe. Ušetříte tím energii při sušení, ale také ušetříte prádlo dlouhého pobytu v sušičce, který ho samozřejmě zatěžuje víc.

Čtěte etikety na prádle

Zásadní je, aby do sušičky přišlo jen prádlo, které to vydrží. Výrobce vám na štítku napoví, na jakou teplotu je případně vhodné sušičku nastavit, který program zvolit. Příliš vysoká teplota může prádlo srazit – a to platí i v případě bavlny, kterou by většina z vás do sušičky dala jaksi automaticky. Jaké symboly na prádle najdete, to se dočtete v článku Sušičky: víme, kdy vám zničí prádlo.

Foto: Thinkstock

Základní pravidlo bezchybného sušení zní: čtěte etikety na oblečeníFoto: Thinkstock

Platí, že pro úpletové textilie, tedy například i bavlněná trička, byste neměli volit program suché do skříně, čili nejvyšší stupeň, protože pak se mohou srazit.

Volba programu

Volba programu je tedy zásadní, aby prádlo nebylo příliš suché – pak je tak pomačkané, že se špatně žehlí – nebo naopak příliš mokré. Velmi krátký program může způsobit, že je prádlo nerovnoměrně vysušené. To se může ale stát i v případě, kdy dáte do sušičky víc prádla, než je její kapacita.

Pozor na zdobné prvky

Dávejte pozor na zipy, knoflíky, ale i potisky nebo jiné zdobné prvky. Sušička je může vysokou teplotou poškodit, zdeformovat nebo zcela poničit. Může se stát, že zničíte plastový zip na mikině – ten se může pokroutit tak, že nepůjde zapínat. Plastové potisky se mohou slepit a pak strhnout. Flitry, které jsou nalepené, se mohou teplem odlepit a přilepit na ostatní prádlo. Dbejte přitom na doporučení výrobce oblečení – někdy stačí obrátit oblečení na rub a sušit tak.

Foto: Thinkstock

Správný postup sušení začíná už v pračceFoto: Thinkstock

Sušte jen opravdu čisté prádlo

Možná vám tento pokyn připadá jaksi navíc, ale najdou se lidé, kteří chtějí jen prosušit prádlo, které není vyprané, ale na kterém jen odstraňovali skvrny. V takovém případě ale opravdu pozor. Například zbylé skvrny od rostlinného oleje se mohou při sušení vznítit. Hořet mohou i pěnové materiály, takže pozor na věci, které je mají například v izolační vrstvě nebo podšívce.

Co do sušičky nedávat nikdy?

Do sušičky nedávejte stahovací prádlo, plavky, sportovní prádlo a podprsenky – ztratí svou pružnost, výplně košíčků podprsenky se mohou deformovat a zmenšovat. Velmi důsledně dbejte na doporučení výrobce!

Moderní přístroje ale už umožňují sušit i některé velmi choulostivé materiály. „Je to pravda, díky tepelnému čerpadlu je novou výhodou sušiček i jemná péče o prádlo – jako jsou například i hedvábí a vlna. Díky tepelnému čerpadlu došlo také k výraznému snížení spotřeby elektrické energie,“ říká René Kubaník z firmy Electrolux.

Jakou zkušenost máte se sušičkou vy? Napište nám!

Reklama

Načítám