Hlavní obsah

Sušičky: Víme, kdy vám zničí prádlo

Foto: Electrolux

Trika, džíny a mnoho dalších věcí zvládne sušička skvěle!Foto: Electrolux

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou úžasné a šetří čas, protože většina věcí z nich se už nemusí žehlit. A také s prachem a chlupy zvířecích miláčků si poradí samy! Také slyšíte kolem sebe tuto chválu na sušičky od jejich majitelů? Pak se jich zeptejte, kolik věcí už také zničili. Možná se budete divit!

Článek

Je to nemilé překvapení: dovnitř dáte dámské pyžamo, a vyndáte ho sice krásné a hebké, jen velikostí se hodí pro vaši dvouletou dceru. Právě změna velikosti patří k největším „nehodám“ při sušení. I když je pravda, že si za ně člověk může často sám.

Čtěte cedulky!

Mnozí se už při nákupu nového oblečení koukají nejen na cenu, ale i na cedulku o doporučené údržbě. Ví, že dát kabát do pračky je mnohem jednodušší a levnější než s ním běhat do čistírny. A stejně by měli postupovat i majitelé sušiček prádla. Důležitý je pro ně symbol čtverce s kruhem uprostřed. Pokud ho na věcech najdete, máte vyhráno a věci do sušičky můžete dát bez starostí.

Jak se však sušičky stávají čím dál dokonalejší a nabízejí více programů, setkat se můžete i s přesnějšími piktogramy, kdy uprostřed kruhu mohou být jedna či dvě tečky. Jedna znamená, že je oblečení dovoleno sušit, ale pouze při nízkých teplotách, dvě dovolují zvolit i více stupňů Celsia.

Foto: Electrolux

Kondenzační sušičky mají nejen nižší spotřebu energie, ale také jsou šetrnější k prádluFoto: Electrolux

Jestliže jsou kruh s čtvercem přeškrtnuté, na sušičku zapomeňte, oblečení byste uvnitř zničili. Se zákazem sušení se můžete často setkat u vlny nebo hedvábí, které se při vysokých teplotách může srazit. Dále pak třeba u krajkových látek, ale opatrní buďte například i u věcí s plastovými zipy, nášivkami nebo nažehlovacími obrázky. „Těm rozhodně neprospívá zahřívání až na sedmdesát stupňů, a tak se zipy po několika praních mohou začít lámat a přestat fungovat, obrázky se zase odlepí,“ vysvětluje Milan Landa ze společnosti Electrolux.

Stále se rozhodujete, zda si tento přístroj koupit? Pak čtěte: Šňůra, nebo sušička: Víme, co je lepší?.

Nižší teploty pomohou

Už jste byli rozhodnuti si sušičku koupit, a teď váháte, jestli se vám vyplatí? Pokud budete vybírat správně, rozhodně nebude platit, že Sušičky prádla: Suší dobře, ale draze. Jen si před jejím nákupem roztřiďte své nejnošenější věci a podívejte se, co mají na visačkách. Zjistíte-li, že spoustu toho je do sušičky zakázáno dávat, pak o to lépe vybírejte sušičku.

Foto: Miele

Některé přístroje jsou vybavené speciálními programy na vlnu, sportovní věci nebo třeba peřinyFoto: Miele

Stále více značek nabízí přístroje vybavené tepelným čerpadlem. „Nejenže pracuje mnohem levněji než klasická, ale účinně suší už při padesáti pěti stupních namísto klasických sedmdesáti,“ říká Milan Landa a dodává, že do sušičky tak lze dát mnohem více oblečení, a proto ji lépe využijete.

Jestliže zjistíte, že máte ve skříni věci hedvábné, speciální outdoorové oblečení, máte alergika, kterému musíte prát peřiny, určitě se podívejte, zda vaše sušička tohle všechno zvládne. Mnohé to už umí. Pak záleží jen na vás, zda nejdete odvahu do bubnu vložit i věci, které mají na sobě piktogram zakazující klasické sušení. Je rozdíl, zda věc obsahuje vlny padesát nebo pět procent. Proto i když obrázek tvrdí něco jiného, často se s věcmi nic nestane.

Jen nezapomeňte, že pokud se to nepovede, na reklamaci nemáte nárok. Za poškození si můžete sami, protože štítek prádla je pouze ta jediná oficiální rozhodující informace.

Foto: archiv

Tyto značky hledejte na oblečení: první znamená sušení při nízkých teplotách, druhá povoluje i více stupňů a třetí vám doporučuje jít s prádlem raději na šňůruFoto: archiv

„Samozřejmě je třeba na tyto věci volit správný program, a nikoli se držet stále toho univerzálního. A také si důkladně přečíst, co od něj očekávat,“ říká Kateřina Menšíková z firmy Miele a doplňuje příklad: „Třeba u vlněných svetrů je třeba zvolit program nazvaný jako úprava vlny. A neleknout se, že z bubnu vyndáte ještě vlhký svetr. Při nízkých teplotách a nízkých otáčkách totiž dojde v přístroji k načechrání a vyhlazení vláken, vyfoukání zbytků nití, prachu a případně zvířecích chlupů, které mu dodají na hebkosti. Ale svetr pak musíte nechat ještě dosušit na vzduchu. Pokud ho dáte do sušičky ještě jednou na standardní program, akorát ho zničíte."

Totéž platí třeba pro hedvábí, peřiny, outdoorové věci s impregnací a podobně. Pro tyto programy zpravidla platí, že dovnitř dáváte jen pár kousků, nejlépe umístěných ve speciálních koších. Buben se točí rychlostí třeba jen 75 otáček za minutu, aby se věci „nepřiplácly“ ke stěně a moc se mechanicky nenamáhaly. Sušení je tak velmi jemné.

A jak to máte se sušičkou vy? Nesmí vám přes práh, nebo už ji dávno máte? A už jste v ní něco zničili?

Reklama

Související témata:

Načítám