Hlavní obsah

Proměňte starou košili v zástěru. Jde to snadno i bez šití!

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dejte obnošené pánské košili novou roli při vaření. Oceníte příjemný materiál a střih si upravíte podle sebe. Nepotřebujete ani šicí stroj, všechno obstará tavná pistole! Nevěříte?

Článek

Recyklování je oblíbené téma. Po starém koberečku, který se změní v nosítko na dřevo a polštářové matraci pro děti můžete tentokrát proměňovat staré oblečení. Toho se najde dost snad v každé domácnosti. Pánské košile jsou zvláštní kapitola, ty hladké, z jemné bavlny, se příjemně nosí, ale poměrně rychle se prodřou na manžetách nebo se zvlní límeček. Co s tím? Vyhodit se vám ji ještě nechce… Vezměte nůžky, tavnou pistoli a pusťte se do práce.

Nebudete vůbec potřebovat šicí stroj. Snad jen kdybyste měli dojem, že pásek, kterým se zástěra vzadu zavazuje, nedrží dost pevně, můžete ho pojistit jehlou a nití. My už testujeme zástěru nějaký ten týden a zatím spolehlivě drží. Dokonce bez problémů přežila i několikeré praní v pračce, takže žádné strachy.

Foto: Aleš Otýpka

00001kosileFoto: Aleš Otýpka

Tavná pistole stačí obyčejná, kterou lepíte adventní věnec. Jen je dobré ji nechat opravdu dobře rozžhavit, aby se lepidlo dalo nanášet v tenkých „nudlích“, které po přeložení látky nejsou skoro vidět. Co se týče košile, dezén je čistě na vás. Ať už máte havajskou, nebo čistě bílou, zástěra z ní bude určitě originální. Na materiálu taky nezáleží, snad jen tuhá džínovina by mohla při lepení dělat trochu neplechu, ale i to vyřeší silnější vrstva lepidla.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Pokud nemáte krejčovskou křídu, na vyznačení střihu použijte tenkou lepicí pásku výrazné barvy. Nejdřív odstřihněte oba rukávy. Začněte nahoře u límečku a pokračujte až ke spodnímu okraji vsazení rukávu. Obě strany samozřejmě musejí být symetrické.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Pak oddělte celý zadní díl košile. Po stranách stříhejte tak, aby šev zůstal na zástěře. Kolem límečku opatrně, abyste ho nezničili. Vždy kolem švů nechávejte zhruba centimetr (při silnější látce i 2 cm) na založení. Teď by vám měl zůstat jen přední díl košile bez rukávů, ovšem s límečkem.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

A to je pravý okamžik na vyzkoušení zástěry, jestli je po stranách dostatečně vystřižená, aby roh, z něhož povede pásek, byl zhruba v pase. Hodně záleží na velikosti košile. U extra velkých bude už konec průramku to správné místo. Ovšem takzvané slim střihy menších velikostí bude nutné více prostřihnout.

Teprve teď přijde na řadu tavicí pistole. Všechny nezačištěné okraje přehněte a zalepte. Nanášejte lepidlo vždy jen na deset až patnáct centimetrů, abyste stihli látku přeložit a opatrně prsty uhladit, než lepidlo zatuhne. Jde to rychle, jen dávejte pozor na popálení.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Pásek na zavázání zástěry vyrobíte ze dvou stejných pruhů ustřižených ze zadního dílu košile. Promyslete si, jak široký by měl být (my jsme zvolili 4 cm), a ustřihněte dvojnásobně široký pruh s centimetrovou rezervou na obou stranách. Tu budete přehýbat kvůli začištění.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Oba již zpevněné okraje přiložte k sobě a slepte. Oba pruhy přilepte pevně k zástěře a opačné konce začistěte přeložením konců dovnitř.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

A zástěra je hotová! Můžete si v ní hned něco dobrého uvařit. Tak hodně zdaru!

Reklama

Načítám