Hlavní obsah

Polštářová matrace pro podzimní lenošení: Vyrobte si ji!

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děti často ocení obyčejné věci. Na podložce z polštářů mohou odpočívat či se dívat na televizi a pro menší to může být ideální místo k odpolednímu spánku. Potřebujete jen tři polštáře, jehlu a nit.

Článek

Není nad dobrý nápad! Stačí se porozhlédnout doma a najít si chvilku času. Výsledkem bude zajímavý doplněk, který děti ocení na různé lenošení, ale třeba i čtení nebo hraní her.

Jak vyrobit polštářové poleženíčko

Mnohdy koupíte novou pohovku do obýváku a zjistíte, že se k ní původní polštáře už nehodí. Můžete koupit nové povlaky, ale ne vždy trefíte tu správnou velikost. Navíc když léta perete klasické výplně, splasknou a už nevypadají hezky naducaně. Přímo si říkají o výměnu. Co s těmi starými? Přeměňte je na dětské poleženíčko.

Foto: Jakub Jurdič

Co budete potřebovat? Tři polštáře, jehlu a nitFoto: Jakub Jurdič

Nové, přesně podle představ

Žádné staré polštáře doma nemáte? Vyrazte koupit nové. Podložka tak bude mnohem nadýchanější. Určitě se nemusíte bát, že za ně utratíte majlant. Cena výplní se pohybuje lehce nad sto korun – i méně. Když pořídíte stoprocentní polyester, který se dá prát i na vysoké teploty, nemusíte mít strach třeba ani z rozlitého džusu.

Povlaky na výplně můžete buď použít původní, nebo koupit nové, třeba s dětskými motivy. Z designového hlediska je lepší volit podobný materiál v různých barevných variacích, ale možná si troufnete i na neotřelé kombinace vzorů. Výsledek to může báječně pozdvihnout.

A pokud umíte šít na stroji, můžete si povlaky vyrobit ze zbytků látek, ale chce to jistou míru zručnosti, především při všívání zipů. Také je nutné látku předem vysrážet, aby se po praní nezmenšila.

Jehlu a nitě zvolte velikostně i barevně adekvátní k charakteru povrchové látky.

Foto: Jakub Jurdič

Vizuálně působí hezky buď stejný materiál a rozdílná barva, nebo naopakFoto: Jakub Jurdič

Jakou velikost?

Obecně lze doporučit sešít tři polštáře, maximálně čtyři menší. S větším počtem by se špatně manipulovalo. My jsme zvolili velikost polštáře 50 × 50 centimetrů, ale není problém použít i obdélníkový tvar. Kvůli pohodlí by měl jeden rozměr dosahovat minimálně 40 centimetrů. Z menších polštářů by výsledná matrace byla poměrně úzká a vyhovovala by jen opravdu malému dítěti.

Kdo si poleží?

Co se týče věku dětí, pro které je polštářová matrace vhodná, tak spodní hranice vlastně neexistuje. Podložka krátkodobě nahradí i postýlku pro novorozeně, dvou- či tříleté děti si na měkkém poleženíčku mohou dát odpolední spánek.

Předškolák si posezení k televizi nebo k luštění sudoku vyrobí raději sám a osmiletým a starším už pak raději pořiďte klasický vak a přidat můžete i hravý koberec a polštářky.

Foto: Jakub Jurdič

Hodně tlustou vrstvu budete jehlou propichovat těžce, ale výsledek stojí za to!Foto: Jakub Jurdič

Můžete se do toho pustit…

Prázdné povlaky seřaďte vedle sebe, zipem na stejnou stranu. Je-li látka hrubá, strukturovaná, bude nejlepší přiléhající hrany jen položit přes sebe a v místě překryvu prošít. Budou to čtyři vrstvy, takže to možná půjde stěží, ale výsledný spoj nebude tak viditelný. Zvolte pevný šev, snažte se o rovnoměrné stehy.

Foto: Jakub Jurdič

Do sešitých povlaků vložte výplně a máte hotovoFoto: Jakub Jurdič

Jsou-li povlaky z jemnějšího materiálu, je lepší je přiložit k sobě, přidržet kraje a sešít podél nich. Vznikne tak rubová a lícová strana švu.

Zdatné švadlenky mohou s úspěchem použít šicí stroj a čas přípravy tak razantně zkrátit. Až budete mít hotové všechny spoje, nezapomeňte začistit konce, aby nikde nevlály nitě. A máte hotovo!

Foto: Jakub Jurdič

Račte si sednout...Foto: Jakub Jurdič

Poleženíčko z polštářů může putovat do dětského pokoje nebo jen tak stočené čekat v koutě, až se do něj uvelebí malý čtenář.

Láká vás vyrobit takhle jednoduché poležení?

Načítám