Hlavní obsah

Propijte se k štíhlejšímu tělu. Těchto 5 nápojů urychlí hubnutí!

Foto: Thinkstock

Zeleninové a ovocné šťávy vám mohou pomoci nejen se zdravím, ale i s hubnutímFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výběr správných nápojů se při redukci váhy často podceňuje. Přitom je minimálně stejně důležitý jako skladba jídelníčku. Takže, co pít, aby se vám lépe hubnulo?

Článek

Špatná zpráva je, že čarovný elixír, který po požití odplaví všechen přebytečný tuk z těla, vynalezen ještě nebyl. Na druhé straně existují nápoje, které mají celou řadu zdraví prospěšných účinků a zároveň podporují spalování.

„Při hubnutí se dá využít hned několik nápojů, které pomohou tělo lépe nastartovat a proces hubnutí urychlit,“ podotýká Pavlína Dostalíková z Institutu zdravého životního stylu – NutriCentrum.

Káva

Stále si říkáte, že byste pití kávy měli omezit? Pokud pijete více než tři šálky denně, tak je váš úsudek správný. Ve větším množství kofein překyseluje organismus a může vést ke vzniku diabetu 2. typu. V malých dávkách má však účinek zcela opačný, a riziko cukrovky, kardiovaskulárních chorob a dalších civilizačních onemocnění naopak snižuje. Stejně tak povzbuzuje organismus a pomáhá při odbourávání tuků. Ideálním množstvím je jeden, nanejvýš dva šálky kvalitní kávy denně.

Voda s citronem

V první řadě byste měli dodržovat pitný režim a každý den do sebe dostat alespoň dva litry nejlépe čisté vody. Nedostatečný příjem tekutin totiž vede kromě dehydratace a vzniku ledvinových a žlučových kamenů také k únavě a snížené výkonnosti, a tím i ke zpomalení metabolismu.

Pokud chcete naopak spalování kalorií povzbudit, jednu sklenici vody denně si ochuťte citronem. „Jako základní nápoj doporučuji dát si po ránu sklenici teplé vody se šťávou z půlky citronu. Je to ideální start dne, podpoří trávení, nastartuje peristaltiku a doplní vitamin C,“ komentuje Pavlína Dostalíková.

Foto: Thinkstock

Citron odkyseluje organismus. Překvapivě totiž v těle působí zásadotvorně. Proto je výborný i proti pálení žáhyFoto: Thinkstock

Jablečný ocet

Významnou složkou jablečného octu je kyselina octová, která napomáhá odbourávání tuku. Na toto téma proběhla studie, kterou v roce 2009 publikoval magazín Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry. U zúčastněných, kteří konzumovali jablečný ocet denně, byl zaznamenán úbytek tuku především v oblasti břicha. Ideální je smíchat ocet s vodou – zhruba dvě polévkové lžíce na půl litru – nebo přidat jako zálivku do salátu.

Zelený čaj

„Sloučenina zvaná Epigallocatechin gallátu – EGCG, kterou najdeme v zeleném čaji, je velmi silný antioxidant a oxidaci tuků zvyšuje až o 33 procent," říká výživový specialista a kouč Martin Škába. Oxidace napomáhá využití tělesného tuku jako zdroje energie. EGCG má navíc velmi významné protirakovinové účinky a riziko onemocnění dokáže snížit až o polovinu.

Důležitý je však i výběr čaje, drtivá většina těch, které nakoupíte v supermarketech, se zelenému čaji nepodobají ani vzdáleně a zdraví prospěšných složek obsahují minimálně. Dejte proto přednost sypaným čajů ze specializovaných obchodů.

Foto: Thinkstock

Rozmixované dobroty nemohou přece chutnat jinak než dobře! :-)Foto: Thinkstock

Zeleninové šťávy

Jedním z důvodů, proč bojujete s kily navíc, může být podvyživení vašeho těla z hlediska enzymů, minerálů, vitaminů a fytoživin.„Když tělu tyto látky chybí, protože je člověk nepřijímá ve stravě, pak nemohou správně fungovat procesy metabolismu, regenerace ani spalování tuků,“ vysvětluje Martin Škába.

Jednoduchým způsobem, jak tyto složky doplnit, je právě pravidelná konzumace zeleninových šťáv. „Zde ale také platí pravidlo, že všeho moc škodí. Pokud šťáv vypijete mnoho, pak opět zasáhnou do hladiny inzulinu a člověk hubnout nebude, spíše naopak,“ dodává specialista, podle kterého postačí vypít jednu sklenici čerstvě doma vymačkané zeleninové šťávy denně.

Zelenina, z níž si šťávy upravujete, se sezonně neliší, koupit se dá bez problémů i v zimě, a to v klasické, ale i zdravější BIO kvalitě. Záleží tedy jen na vaší chuti.

Foto: Archiv firem

Zefektivněte hubnutí i správným výběrem doplňků stravy! Na foto (zleva): Tradiční indická vláknina Apotheke Psyllium (100 g) obohacená tropickým ovocem pro regulaci tělesné váhy. Doplněk stravy Renuto Lipoxal Xtreme (120 + 60 tablet) se zeleným čajem zvyšuje intenzitu spalování. Prášek z mladých zelených rostlin ječmene (250 g) je velmi hodnotným dietetickým doplňkem běžné stravyFoto: Archiv firem

Co dnes pijete vy?

Reklama

Načítám