Hlavní obsah

Proti pocení přírodně? Máme tipy, které jsou účinné!

Foto: shutterstock

K létu horko patří! Jak se bránit nevzhledným flekům na oblečení od nadměrného pocení? Poradíme vám!Foto: shutterstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K horkému létu sice patří, ale vítaný obvykle není. Řeč je o potu. Jak mu předejít a přebít nepříjemný zápach, když na sebe nechcete stříkat chemii a bojíte se, že z deodorantů hrozí rakovina?

Článek

Koláče v podpaží, nelibě zapáchající boty, čůrek potu stékající po zádech i mezi ňadry... Zná to většina z vás a v létě tento problém pociťujete o to více. Jednou z funkcí potu je regulovat teplotu vašeho těla, ale pro vás většinou bývá důležitější regulovat samotný pot. Co můžete vyzkoušet, aby vám léto nekazily obavy z nevzhledných známek potu na oblečení?

Péče zvenku…

Antiperspiranty a deodoranty stále ještě nejsou v české populaci samozřejmostí, přesto jde o nejznámější pomocníky v boji s potem. Působí však pouze v oblastech, kde se aplikují, a tak nemohou řešit problém pocení celkového. Pro většinu z vás jsou ale v kombinaci s pravidelnou hygienou řešením, jak udržet míru potu na hranici, která je příjemná vám i okolí.

Bojíte-li se hliníkových solí, které přípravky proti pocení většinou obsahují, můžete na pot vyzrát i bez nich. Na trhu jsou již antiperspiranty, které je nahrazují jinými technologiemi (například Nivea Pure & Natural nebo adidas adipure). Případně si můžete doma vyrobit vlastní deodorant z čistě přírodních ingrediencí.

Pokud máte dojem, že se potíte nadměrně, možná trpíte hyperhidrózou. Sprchujte se ráno i večer vlažnější vodou, která tolik neotevírá póry. Volte chytře i oblečení, ideální jsou svršky s co největším podílem přírodních materiálů. Pokud je to potřeba, mějte zvlášť v letních parnech v záloze náhradní oblečení na převlečení.

Foto: shutterstock

V létě se doporučuje na péči o tělo vlažná voda. Prý tolik neotvírá póryFoto: shutterstock

Bojujte i jídlem

Na pot můžete vyzrát i tím, co jíte a pijete. K vyšší míře pocení přispívají některé pokrmy, zvláště ty pikantní a kořeněné. Roli může sehrát i nikotin a alkohol. V rámci jídelníčku si hlídejte také suroviny, které sice nepřispívají k většímu množství vylučovaného potu, ale mohou za jeho nepříjemný zápach. Patří k nim například česnek nebo cibule, ale také pivovarské kvasnice.

Zmírnit pocení naopak umí některé byliny. Tradičním přírodním prostředkem proti pocení je šalvěj lékařská, která dokáže zatočit i s pocením ze stresu. Příznivý vliv má také yzop lékařský, ovlivňující pocení přímo přes centrální nervový systém. Příznivý vliv yzopu a šalvěje se dobře doplňuje, a proto je dobré tyto byliny kombinovat.

„Připravit si můžete například čaj, a to v poměru 2 : 1 ve prospěch šalvěje. Čaj popíjejte během dne po malých doušcích, celkově přibližně tři až čtyři šálky,“ doporučuje Jana Ranušová, odbornice na přírodní léčbu. Na účinnost nálevu má zásadní vliv kvalita bylin i důsledné dodržení postupu. Pokud nepatříte k milovníkům bylinných čajů, seženete i kombinaci šalvěje a yzopu ve formě doplňků stravy (například Liftea Šalvěj).

Foto: shutterstock

I tím, co sníte, si dokážete pomoci od nepříjemného poceníFoto: shutterstock

Pozor na alergie

Vlivem zvýšené intenzity slunečních paprsků a pocení v létě častěji dochází k podráždění pokožky. Na mnoha z nich se podílí i kombinace slunění a látek obsažených v kosmetice. Nechcete-li si vykoledovat nepěknou kopřivku, zarudnutí nebo otok, dávejte pozor i na přírodní kosmetiku, esenciální oleje a doma vyrobené produkty.

„Mezi časté alergeny patří například limeta, hořký pomeranč či bergamot, citlivé na sluneční záření jsou pomeranč, citron, tangerinka a mandarinka, skořice, pačuli nebo cedr,“ vyjmenovává MUDr. Tomáš Kampe, primář Kliniky dermatovenerologie Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košicích. Naopak dobrou volbou je například levandule, eukalyptus nebo máta, protože mají hojivé a protizánětlivé účinky.

Jaký je váš trik proti nadměrnému pocení?

Reklama

Načítám