Hlavní obsah

Berete antikoncepci? Na tyhle věci pozor!

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho žen se v otázce antikoncepce spoléhá na pilulky. Jsou pohodlné, účinné a řeší i další problémy, třeba bolest při menstruaci. Jenže ani na hormonální antikoncepci není spoleh na sto procent. Víte, čím její účinky ohrožujete?

Článek

Jestliže jste si nechaly hormonální antikoncepci předepsat, měly byste mít její příbalový leták v malíku. Užívání pilulek totiž není radno brát na lehkou váhu – existuje celá řada nemocí, které si s hormonálními preparáty moc nerozumějí. V potaz byste však měly brát také faktory, které mohou mít dopad i na očekávaný antikoncepční účinek pilulek.

Pozor na… antibiotika

Užíváte vedle antikoncepce ještě další preparáty, ať již dlouhodobě, nebo kvůli akutním obtížím? Některé se s antikoncepcí nemusejí dobře snášet. Mezi léky, které mohou její účinnost ovlivnit, se řadí především antibiotika. „Možnost ovlivnění antikoncepčního účinku hormonálních tablet se uvádí v příbalových letácích u antibiotik, ale ze studií vyplývá, že tak statisticky významné to není. Samozřejmě, když vám lékař antibiotika předepíše, upozorněte jej, že užíváte hormonální antikoncepci, a dbejte jeho odborných doporučení,“ dodává k problematice MUDr. Jan Kreník, gynekolog z Ústí nad Labem.

Není od věci v době užívání antibiotik doplnit další antikoncepční opatření, například kondom.

Foto: JPC-PROD, Shutterstock.com

Hormonální antikoncepce může reagovat s léky či doplňky stravy – jestli skutečně nechcete otěhotnět, počítejte s tímFoto: JPC-PROD, Shutterstock.com

Podobná rada se týká i dalších léčiv, která mohou účinnost pilulek ovlivňovat. Obecně se sem řadí léky antimikrobiální, na epilepsii, cukrovku, schizofrenii a na jaterní onemocnění a v případě dlouhodobého užívání pak i projímadla či běžná sedativa – proto je vždy vhodné konzultovat kontraindikace s lékařem či lékárníkem.

Pozor na… depresi

Problematické mohou být dokonce i doplňky stravy, například látky s vysoce absorpční schopností, mezi které patří i populární chlorella, psyllium a spirulina. Nemusíte se jim vyhýbat: všeobecně platí, že nejbezpečnější je dodržovat časový rozestup při užívání (tedy nehrknout do sebe vše, co zrovna berete, najednou u snídaně, ale trochu si to rozložit, aby se účinné látky stačily ve střevě vstřebat).

Co však představuje skutečné nebezpečí, je třezalka tečkovaná – ta účinky hormonálních tablet zásadně ovlivňuje. Jestliže vás tedy trápí depresivní rozlady a chcete s nimi bojovat bylinnými preparáty, ohlídejte si, že neobsahují třezalkové výtažky.

Pozor na… zapomnětlivost

Občas zapomínají všechny ženy. „Výrobci hormonálních tablet pamatují i na to a dávají ženám dvanáctihodinovou rezervu, takže jsou chráněny. Pokud ovšem žena zapomíná častěji, následkem je nechtěné krvácení a v horším případě nechtěná gravidita. Těmto ženám doporučuji používat jinou formu ochrany, například vaginální či depotní, aplikovanou do podkoží,“ radí Jan Kreník.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Selhání antikoncepce může být mimořádně nepříjemné překvapeníFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

Pozor na… průjem a zvracení

K létu patří festivaly, cestování do exotických zemí, večírky plné alkoholu i gastronomické experimenty. To vše může končit průjmem nebo zvracením. I tehdy není od věci zpozornět. „Tabletka se vstřebává na začátku tenkého střeva už do půl hodiny po užití. Takže pokud zvracíte půl hodiny poté, jste chráněná. Problém může nastat v případě skutečně úporného zvracení nebo úporného průjmu,“ přibližuje gynekolog.

Příbalové letáky většinou popisují, že zvracíte-li do tří hodin po užití tablety, důsledek může být stejný, jako když pilulku zapomenete užít. Radí proto postupovat podle pokynů pro případ vynechání tablety. Na antikoncepční efekt se nespoléhejte ani tehdy, máte-li těžší průjem.

Zastáváte-li postoj, že k letním cestám střevní obtíže prostě patří, překvapí vás, že prevence není nijak složitá. „Stačí se řídit pravidly ‚šesti O‘: obchod, originál, otevřít, oloupat, omýt, ovařit,“ doplňuje MUDr. Peter Mikolášek z Kliniky dětských infekčních nemocí Fakultní nemocnice Brno.

Pozor na... zácpu

Teoreticky problematická může být i zácpa. „Setkal jsem se s názory, že některé volně prodávané léky proti zácpě mohou vstřebávání pilulky ovlivnit, ale problém je podle mého názoru spíš iluzorní, protože neexistuje studie, která by potvrdila, že tyto přípravky zrychlí peristaltiku střev natolik, aby vstřebávání hormonální antikoncepce zabránily. Problém může nastat v případě léků, které je třeba užívat před kolonoskopickým vyšetřením, ale lékař vás včas upozorní a navrhne vám vhodné řešení,“ upozorňuje Jan Kreník. V tomto případě hodně záleží na tom, jak často a v jakém množství projímadla užíváte.

Pozor na… poruchy příjmu potravy

Hormonální antikoncepce není spolehlivou ochranou ani v případě, že se potýkáte s některou z poruch příjmu potravy. Časté zvracení, užívání projímadel a celkově narušené vstřebávání ve střevech má zásadní negativní dopad na celý organismus, a navíc riskujete i neplánované otěhotnění v důsledku selhání pilulky – a na to vaše podvyživené tělo ani duše rozhodně nejsou připravené.

Berete hormonální antikoncepci, nebo se chráníte jinak?

Reklama

Načítám