Hlavní obsah

Střevní paraziti: Mohou vám ubližovat, aniž si toho všimnete

Foto: Profimedia

Infekce takovou tasemnicí je v součanosti u nás takřka rarita, stále ale existují střevní paraziti, jejichž výskyt příliš neklesáFoto: Profimedia

Reklama

Málokdo má ze střevních parazitů dobrý pocit. Nejen že ta představa není zrovna pěkná, ale hlavně mohou ve střevech, kde sídlí vaše imunita a kde tělo vstřebává všechny cenné živiny, dělat neplechu.

Článek

Paraziti mohou stát za chronickým průjmem, zácpou, plynatostí i bolestmi břicha. Stejně tak se ale vůbec nemusí projevovat a mohou tiše žít ve vašem střevě a připravovat vás o cenné vitaminy a minerály.

Výskyt parazitů v lidském těle sice trvale klesá, přesto jsou ale stále mezi námi. Navíc existují druhy, které se hodně obtížně diagnostikují a lékař na ně vůbec nemusí přijít.

Jsou obavy ohledně parazitů skutečně na místě? A kterých se bát nejvíce? Na to jsme se ptali doc. RNDr. Olega Ditricha, CSc. z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity České Budějovice.

Výskyt střevních parazitů klesá, ale...

S parazity už to dávno není tak horké jako třeba v minulém století. „V našich končinách v posledních desetiletích výskyt střevních parazitů výrazně poklesl,“ uvádí odborník na parazity docent Oleg Ditrich.

Příčina úbytku je dle něj jednoznačná. Paraziti totiž často souvisí s hygienou, jejíž kvalita je v civilizovaných zemích stále na vyšší úrovni. „Lidé již nepijí vodu ze zdrojů, které byly znečištěny fekáliemi. Podobným způsobem poklesly počty infekcí především škrkavkou dětskou, což kromě zmíněné vody souvisí s tím, že se přestala zelenina hnojit obsahem žump,“ říká vědec.

Mnohem menší úbytek je ale pozorován u roupů. A s nimi také prvoka zvaného dientaméba, který se šíří právě pomocí roupů a je poměrně obtížně odhalitelný.

Roupi jsou nemoc špinavých rukou

Výskyt roupů tolik neklesá, protože se šíří jiným způsobem než většina ostatních parazitů. V ohrožení jsou především děti. K nákaze dochází požitím vajíček roupů, které se dostanou do úst prsty, které přišly do kontaktu s řitním otvorem. „Vajíčka, která ulpěla za nehty, pak mohou při olizování prstů infikovat znovu totéž dítě nebo i jiné děti,“ říká Oleg Ditrich.

Foto: Profimedia

Roupi se vyskytují zejména v dětských kolektivech. Dospělí se ale mohou nakazit takéFoto: Profimedia

V dětských kolektivech je nákaza ale často nepřímá, protože vajíčka se mohou dostat na nějaký předmět. Často je tedy problém neumytí rukou po použití toalet.

„Navíc vajíčka jsou odolná k vyschnutí a dostávají se do zvířeného prachu. Vdechnutím vajíček se pak infikují opět další děti nebo i dospělí. U těch se však infekce roupy obvykle neudrží dlouhodobě,“ vysvětluje Oleg Ditrich.

Nákaza se pak projevuje svěděním v okolí řitního otvoru, a to hlavně v noci, kdy se vajíčka ukládají. Děti jsou pak nevyspalé, unavené a často nervózní. Při silnější infekci se pak objevují i zvýšené teploty, nevolnost, nadýmání a bolesti v oblasti celého břicha.

Podceňovaná dientaméba

„Spolu s roupy se šíří i prvok dientaméba, který není schopen vytvořit cysty, jež jsou odolné podmínkám vnějšího prostředí. Dientaméba si však cestu najde – infikuje vajíčka roupů a pomocí nich se dostává do dalších lidí, především dětí," uvádí odborník Oleg Ditrich a dále dodává: „Skutečnost, že ostatních střevních prvoků ubylo a dientaméb ne, způsobila, že je dnes jedním z nejčastějších střevních prvoků.“

Nevýhodou je, že infekce dientamébou se velmi nespecificky projevuje a taky obtížně zjišťuje. Nejčastějšími symptomy jsou únava, dlouhotrvající bolesti břicha a průjmy, ale není to pravidlem.

Navíc zatímco se přítomnost ostatních střevních parazitů spolehlivě zjistí rutinním parazitologickým vyšetřením stolice, „u dientaméby je situace odlišná – prokazuje se v čerstvé, ještě teplé stolici. Je na lékaři, aby takovéto vyšetření požadoval,“ uvádí Oleg Ditrich.

Foto: Profimedia

Infekce střevními parazity může vést k zažívacím problémům, ale i k únavě a špatnému soustředěníFoto: Profimedia

Jak paraziti škodí?

„Řada střevních parazitů škodí zejména tím, že odebírá z tráveniny důležité živiny, třeba některé vitaminy nebo železo,“ říká Oleg Ditrich.

Dále se pak objevují již výše zmíněné zažívací problémy, ale také zvýšená únava nebo špatné soustředění. Projevy ale opravdu nepřicházejí vždy. I když má v sobě člověk několikametrovou tasemnici, často ji zaznamená až ve chvíli, kdy si všimne jejích odcházejících článků.

Při podezření na přítomnost parazitů určitě zajděte na konzultaci k praktickému lékaři, případně k lékaři z infekčního oddělení při nemocnici. Na něm pak budete, aby stanovil správnou diagnózu a také léčbu. Ta probíhá téměř vždy prostřednictvím patřičných medikamentů.

Máte strach z parazitů?

Reklama

Související témata:

Načítám