Hlavní obsah

Psi a zima: Co dělat, aby ji přečkali ve zdraví?

Foto: PH888, Shutterstock.com

Foto: PH888, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zimu snáší dobře málokdo. Zatímco lidé mají možnost se před ní schovat do několika vrstev, pro psí mazlíčky není jejich srst vždy dostatečně silnou ochranou. Kromě chladu pro ně navíc další nástrahy představují posypová sůl a led. Jak je ochránit?

Článek

Pes svému pánovi obvykle přináší věrnou společnost a lepší náladu. To je třeba čtyřnohé němé tváři vracet alespoň tím, že se o ni budete dobře starat. Zvláště v zimě má péče o psy svá specifika. Co dělat, aby váš mazlíček přečkal toto roční období ve zdraví?

Dobrodruh, nebo gaučák?

Zimní režim záleží do jisté míry na tom, jaké plemeno máte. Mrazy lépe snášejí psi vyšlechtění k životu v přírodě, jako jsou bernardýni, bernský salašnický pes, středoasijský pastevecký pes, kavkazská plemena a podobně. Naopak u krátkosrstých nebo bezsrstých menších plemen, mezi něž patří například čínský chocholatý pes, čivava, jezevčík nebo jorkšír, je vyšší riziko prochladnutí. Větší problémy zima způsobuje také štěňatům a starým nemocným psům.

Jak bude váš mazlíček snášet zimu, závisí i na jeho fyzické kondici, zdravotním stavu a také na tom, zda žije přes rok ve venkovní boudě, nebo trochu zchoulostivěl v bytě.

Foto: Javier Brosch, Shutterstock.com

Prochladnout může i váš mazlíčekFoto: Javier Brosch, Shutterstock.com

Krátce, ale intenzivně

Pro venčení v zimě obecně platí, že je lepší brát zvířata častěji na krátké procházky než s nimi trávit dvě hodiny na mrazu. Po celou dobu venčení by pejskové měli být co nejvíce v pohybu, protože se tak zahřívají a riziko nastydnutí je menší.

Rozhodně by na vás neměli vsedě čekat patnáct minut před obchodem, zatímco nakupujete. I psy totiž může potkat například zánět močových cest. Když teploty klesnou pod bod mrazu, svižná desetiminutová procházka bude zejména méně huňatým plemenům bohatě stačit.

Oblečky nejen kvůli módě

Nic nezkazíte ani tím, když menší pejsky s kratší srstí anebo štěňata vybavíte oblečkem. V tomto případě nejde o módu, ale o funkčnost. „Oblečky jsou také vhodné pro psy s onemocněním pohybového aparátu, u psů starších, kteří trpí například artrózou a onemocněním páteře,“ říká veterinářka Vladěna Štrosová z veterinární ordinace Rozárka. Obleček by měl krýt záda včetně bederní části. Nahým plemenům bez srsti pořiďte raději celou kombinézu. Po příchodu domů ale chvilku počkejte, než obleček svléknete, aby nebylo psí tělíčko vystavené teplotním extrémům.

U větších a huňatějších psů záleží zejména na tom, v jakých podmínkách žijí. „I u velkých plemen se setkáváme s tím, že jsou chována spíše doma, tedy v naprosto jiné teplotní zóně, než kdyby byla chována venku a zažívala střídání teplot. Pokud s takovým psem vyrazíte na procházku a rozdíl domácí a venkovní teploty je velký, je obleček určitě vhodný,“ doplňuje Vladěna Štrosová. Pozor i na opačný extrém, a sice abyste byt zbytečně nepřetápěli. Psi pak čelí velkým výkyvům teplot a jsou citlivější k nachlazení.

Foto: ArtdayAnna, Shutterstock.com

Oblečky nejsou jen módním výstřelkemFoto: ArtdayAnna, Shutterstock.com

Nebezpečná sůl

A co představuje pro psy v zimě největší nebezpečí? „Především jim hrozí podráždění tlapiček posypovou solí na chodnících,“ uvádí veterinářka Tereza Ježková. Podráždění mohou způsobit také kusy ledu na chodníku. Sůl může způsobovat záněty tlapek i zažívací problémy, protože pejsci si tlapy rádi olizují. Před vycházkou je tedy namažte ochrannou mastí na psí tlapky, postačí i obyčejná čistá vazelína nebo vepřové sádlo. Po příchodu domů je nezapomeňte důkladně omýt, osušit a znovu promastit.

Ubikace i strava vyžadují úpravu

V zimě musíte řešit i ubytování. Psům, kteří jsou chovaní celoročně venku, je nutné zajistit zateplenou krytou boudu. Nesmí do ní pršet ani sněžit, k zateplení se používá například sláma nebo polystyren. Prodávají se i fólie a výhřevné desky, jejichž cena se pohybuje kolem 1500 korun. Ani s topením výhřevnou deskou to nepřehánějte. Teplota mezi pěti a deseti stupni bohatě stačí. Že je psovi zima, poznáte tak, že se bude třást, naježí se mu chlupy a možná uslyšíte i cvakání zubů. Jakmile venkovní teplota klesne až k minus 20 °C, pravděpodobně nepomůže ani vytápění, proto byste svého miláčka nechávat venku neměli.

V zimě kvůli termoregulaci spalují venkovní psi mnohem více energie, proto není od věci jim trochu navýšit množství potravy. Hlídejte také přísun nezmrzlé vody. Gaučákům ale moc jídla nepřidávejte. „U psů žijících doma si dejte pozor na rychle nabytá kila. V zimě mají méně pohybu, je tedy důležité sledovat jejich stravu, protože nemají tolik možností vše vyběhat,“ říká odborník na výživu psů a koček Martin Pučálka.

Foto: pryzmat, Shutterstock.com

Boudu v zimě dostatečně zaizolujteFoto: pryzmat, Shutterstock.com

Pečujete o pejska v zimě jinak než v létě? Má obleček?

Reklama

Načítám