Hlavní obsah

Půjčila jsem si, abych přežila!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

V zimě jsem žila pod stanem a žebralaFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Téma týdne: Jak se žije na dluh. Chtěla bych se podělit o svůj příběh mega zadlužení. Začalo to, když jsem dokončila školu a rodiče mě v 19 letech bez prostředků vyhodili na nějaký čas z domu. Žila jsem v zimě pod stanem a prosila jsem hlady lidi ve vsích o kousek tvrdého chleba nebo pár syrových brambor.

Článek

Pak jsem se přes sociálku dostala do Domu na půli cesty, kde jsem se seznámila se svým manželem, který přišel z dětského domova. Oba jsme neměli nic víc než jen oblečení na sobě, sehnali jsme si práci, ale po čase jsme museli z ubytovny odejít. Platy jsme měli minimální a kde vzít zálohy za tři nájemné?

V bance nám nepůjčili, tak jsme si první úvěr vzali u Providentu, samozřejmě za nehorázné úroky. Zaplatili jsme si podnájem v rodinném domě s jednou důchodkyní, která nám neustále lezla do našich místností a strašně ráda přednášela o komunistech, nedovolila nám mít návštěvy ani kočku.

Z bláta do louže

Vydrželi jsme to tam tři měsíce a pak jsme odešli do našeho prvního podnájmu. Opět jsme si museli vzít úvěr, tentokrát od banky, na to, abychom doplatili Provident, předplatili nájmy a vybavili byt, ve kterém byly jen holé zdi a my neměli ani ruličku toaleťáku, natož nádobí, ledničku, skříně, postel, televizi, nic. V pronajaté garsonce jsme bydleli dva roky poté, co nás tam dvakrát vykradli a my se museli znovu a znovu zadlužovat, abychom měli čím zaplatit nájem.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Neměli jsme ani na nájemFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Synovec nás okradl

Pak jsme se přestěhovali do 1+1, stěhování byla další půjčka, a nakonec nám v tomto bytě ukradl peníze na nájem synovec, co u nás byl na návštěvě. Před tím jsme se ještě drželi tak nějak nad vodou, novým dluhem kvůli synovci, teď už jdeme úplně ke dnu, nevím, kudy kam, z rodiny nám nikdy nikdo nepomohl ani nepomůže, každá rada drahá, dřív nám zbývalo alespoň 2000 korun na celý měsíc na jídlo + stravenky. Teď máme jen 700 + stravenky a v bance dluh 700 000 korun. Je mi 24 let, splaceno to budeme mít, až mi bude 30, jestli se toho vůbec dožijeme a nezajdeme hlady, co byste dělaly na mém místě?

Máte podobné zkušenosti? Zvládla jste nepříjemnou situaci zadlužení vyřešit? Napište svůj příběh, postřeh nebo názor, jak jste se s tím popraly nebo ještě perete, na info@prozeny.cz. Tři z vás mají možnost vydělat si honorář 500 korun. Není čas začít splácet?

Reklama

Načítám