Hlavní obsah

Rajčaty proti rakovině

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Ilustrační fotoFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou ohromnou zásobárnou lykopenů, které mají schopnost blokovat rakovinotvorné volné radikály. A vědci teď vyšlechtili rajčata od kterých si slibují, že v příštích letech dokážou snížit výskyt rakoviny!

Článek

Ne nadarmo se jim říká rajská jablíčka. Obsahují důležité antioxidanty, které chrání organismus před škodlivými volnými radikály, a jsou tak nejlepší protirakovinnou zeleninou, na které si můžeme smlsnout. Vědci prokázali, že jídla bohatá na rajčata či kečup mají příznivý vliv především na snížení rizika rakoviny prostaty. Zjistilo se, že u mužů, kteří během týdne zkonzumovali alespoň dva pokrmy obsahující rajčata, se snížilo riziko rakoviny prostaty o 24 až 36 procent. Lykopen obsažený v rajčatech pravděpodobně chrání proti rakovině tím, že absorbuje volné radikály, které vznikají při látkové přeměně v těle a mohou poškozovat genetickou strukturu buněk.

Velký vliv má ovšem i samotné zpracování rajčat. Na rozdíl od jiné zeleniny, kterou je nejlepší konzumovat syrovou, u rajčat je tomu naopak. Příznivé účinky měla hlavně tepelně upravená rajská jablíčka. Tepelná úprava rajčat patrně narušuje buněčnou stěnu plodů a umožňuje tak lidskému organismu absorbovat více lykopenu.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Rajčata obsahují velké množství lykopenuFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Šance pro diabetiky

Odborníci se snaží jít ještě dále a pozitivní působení rajčat znásobit. Genetickými úpravami se jim podařilo vyšlechtit rajčata stejně chutná, avšak s trojnásobně vyšším obsahem lykopenu! Tato rajčata dokážou podle vědců v příštích letech podstatně snížit výskyt rakoviny. Hodně však záleží na tom, kolik lidí si jejich pravidelnou konzumaci bude moci finančně dovolit. Nová výkonnější zelenina totiž zraje mnohem déle než klasická rajčata. Tím se náklady na pěstování zdravějších rajčátek značně prodražují.

Dosavadní testy rovněž ukázaly, že geneticky upravená rajská jablíčka jsou díky nízkému obsahu cukru velmi vhodná i pro diabetiky. Dají se navíc používat i jako účinný repelent - potíráním kůže rajčatovou šťávou odradíme komáry i další obtížný hmyz. „Jedná se o zaručený, ekologický a zdravotně naprosto nezávadný repelentní přípravek," dodal vědecký pracovník z Univerzity v Severní Karolíně.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Připravte si doma rajčatový salát!Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Uskladnění rajčat

Rajčata skladujeme na suchém místě nejlépe při teplotě 10 -12 °C. Můžeme je také zmrazovat, ale jejich použití po rozmražení už je vhodné pouze pro následnou tepelnou úpravu, rozmražená rajčata nejsou vhodná ke zdobení. Před zmrazením můžeme rajčata ještě spařit, oloupat a nakrájet. Pak přesypat do sáčku dobře uzavřít a zamrazit.

Denně pět lžic protlaku a nespálíte se

Rajčata mají jen minimální množství kalorií, a proto jsou vhodnou potravou při redukci hmotnosti. Můžete jich sníst, kolik chcete a nepřiberete. Není to ideální?

Mimo to také posilují buněčnou strukturu a srdce. Podporují látkovou výměnu, pomáhají při tvorbě zdravé kůže, stavbě nových vaziv, posilují sliznice v celém těle. Omlazují buňky, zlepšují oběhové potíže, podporují spánek. Odstraňují poruchy trávení, zácpu, odvodňují a působí močopudně. Proto jsou právem označovány za elixír mládí.

Díky antioxidantům můžeme rajčata najít i v kosmetice. Jejich použití je vhodné také při přípravě domácích pleťových masek.

K ochraně pleti před slunečním zářením bychom měli podle odborníků spořádat denně pět lžic protlaku, kečupu či jinak tepelně zpracovaných rajčat. Takže - dobrou chuť!

Související témata:

Načítám