Hlavní obsah
3,1
(70)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Nové, nebo správněji rané brambory jsou jednou z nejúžasnějších surovin každého léta. Pochybujete? Dejte jejich lahodnosti vyniknout a podávejte je naložené v olivovém oleji s bylinkami. Přidat můžete i nějaké maso, ale chutnají i samotné.

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 800 g nových brambor
  • 1/2 lžíce soli
  • 200 ml extra panenského olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 hrsti čerstvé šalvěje
Článek

Postup

01.

Nové brambory řádně operte od zbytků hlíny a ve slupce je v osolené vodě uvařte doměkka. Mezitím rozehřejte (ale opravdu jen rozehřejte, smažit se nebude!) olivový olej a vložte do něj rozmáčknuté stroužky česneku a šalvějové lístky. Uvařené brambory sceďte a ještě horké je pěstí zlehka zmáčkněte – stačí, aby pukly. Takto připravené brambory vložte do teplého oleje a nechte asi deset minut nasáknout. Nebojte se, nebudou nikterak zbytečně mastné – z oleje si vezmou hlavně chuť. Můžete podávat!

Tip: Kromě šalvěje můžete přidat i čerstvý tymián nebo oregano.

Máte rádi rané brambory? Jak je upravujete nejčastěji?

Reklama