Hlavní obsah

Nové brambory jinak! Ochutnejte je ve slaném koláči se sýrem

Foto: Marcel Rozhoň

Foto: Marcel Rozhoň

Potřebujete připravit nějakou rychlovku k večeři? Sáhněte po listovém těstě a máte jistotu, že budete během chvilky podávat křupavou dobrotu, po které se zapráší! S kombinací brambor a čedaru nesáhnete vedle!

Článek

Jednou z věcí, které je dobré mít doma v zásobě, a tím pádem vždy po ruce, je chlazené listové těsto. Jeho výhodou je, že ho můžete plnit naslano i nasladko. Rychlá večeře nebo náhlý vpád návštěvy vás nezaskočí, protože z tohoto těsta vždy vykouzlíte během chvilky nějakou dobrotu. Ať už zvolíte jako náplň šunku a sýr, nebo sladký tvaroh a ovoce, je to sázka na jistotu! A když se rozhodnete pro čedar a nové brambory podle našeho receptu, vytvoříte letní bezmasou křupavou pochoutku raz dva.

Slaný koláč s čedarem a bramborami

Na kulatou formu o průměru 25 cm budete potřebovat: 1 balení chlazeného listového těsta, 500 g nových brambor, 150 g čedaru, 3 vejce, 100 ml smetany, sůl, pepř, 1 lžíci nasekané petrželky, 4 jarní cibulky

Postup: Brambory důkladně opláchněte nebo očistěte kartáčkem. Nakrájejte je na plátky a ve slané vodě vařte asi pět minut. Sýr nakrájejte na kostičky a jarní cibulku nasekejte celou, i se zelenou natí (tu ovšem od bílých částí oddělte). Do formy vložte plát listového těsta a přebytečné okraje seřízněte. Těsto na dně několikrát propíchněte vidličkou. Pak na něj navrstvěte plátky brambor, bílé části cibulek, kostičky sýra, vše osolte a opepřete. Nakonec posypte petrželkou. V misce rozšlehejte vejce se smetanou a směs osolte a opepřete. Nalijte do formy tak, aby vaječná směs pokryla celou plochu náplně. Koláč vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte 20 až 30 minut, nebo dokud není na povrchu zlatý. Nakonec dozdobte zelenou cibulkovou natí.

Tip: Koláč chutná nejlépe teplý v kombinaci se zeleninovým salátem.

Pečete slané koláče? Jaký je váš oblíbený? Tyto koláče jsou většinou rychlé a hodí se jako lehký letní oběd nebo skvělá svačinka s sebou na výlet. Vyzkoušejte třeba tuhle květákovou dobrotu nebo hráškový koláč s mátou!

Reklama