Hlavní obsah

Ranní sex: Super, nebo děs?

Foto: Thinkstock

Rannímu sexu se připisují blahodárné účinkyFoto: Thinkstock

Reklama

Muži ranní sex milují! A někteří odborníci jejich tužby podporují, neboť se domnívají, že milování po ránu přináší dobrou náladu, optimismus a lepší vzhled. Jenže to by v tom nebyly ženy, aby neřešily hygienu. Tak jak to je? Je lepší se po probuzení milovat, nebo utíkat do koupelny? Zeptali jsme se jak mužů, tak žen...

Článek

Nedávno internetem prolétla zpráva, že chcete-li se cítit nabití energií po celý den, je nutné milovat se po ránu. Toto doporučení je postavené na teorii, že ranní milování nastartuje metabolismus, díky orgasmu – potažmo endorfinům a oxytocinu – dojde k pocitu štěstí a spokojenosti, což v celkovém výsledku podpoří i funkci imunitního systému. „Ranní sex zvyšuje hladinu imunoglobulinu IgA, jenž tělo chrání před infekcí. A právě proto je tato aktivita tolik podporována lékaři," nechal se slyšet pro deník Daily Mail doktor Herbenick, autor knihy Pro dobrý pocit. Jako bonus se pro zvýšenou hladinu estrogenů můžete trochu vylepšit, neboť zářivější pleť a lesklé vlasy jsou také produktem milostných radovánek. Co na to přední český sexuolog?

Ráno, nebo večer?

„Sex po ránu je často to nejlepší, co nás za celý den potká, stejně tak se to ale může týkat i sexu večerního,“ podotýká Zlatko Pastor, který dodává, že kámen úrazu spočívá hlavně ve výběru partnera. „Není ovšem ani tak důležité, jestli sex proběhne nebo ne, ale s kým a jak, neboť za určitých okolností to může být i příhoda nejhorší.“ A má pravdu. Kdo by chtěl řešit nějaké sexuální trapasy či neschopnost milence – bez ohledu na denní dobu? Nikdo. Všichni chceme mít milování spojené s příjemnými zážitky.

Sexuolog Pastor dále vtipně komentuje, že když je sex špatný, je to prostě celé na nic, protože v takovém případě si o imunoglobulinech můžeme nechat jenom zdát. Základem je tedy hlavně výběr milence, a až teprve potom vhodný čas – jinak si o optimismu po celý den můžete nechat jenom zdát. Po výbuchu v posteli spíš ještě vinou špatné nálady zaútočíte na kolegyni, že vám nenechala ani jednu svorku v sešívačce.

Foto: Thinkstock

Po ránu to mají raději mužiFoto: Thinkstock

Začínat den sexem není pro každého

Ovšem vraťme se zpět k rannímu sexu. Je mnoho lidí, kteří na něj nedají dopustit, protože opravdu má co do sebe! Jedni přiznávají, že sex dvakrát týdně a pod rouškou tmy je trochu nuda, proto jsou rádi za každé „ranní zpestření“, druzí udávají, že je milování hned po probuzení nabije energií, jsou pak klidnější a soustředěnější na pracovní výkon.Zdá se to tedy jako skvělý recept na spokojenost – zvlášť když jsou muži k takovému kroku „vybaveni" ranní erekcí...

Ovšem má to háček. Mnoho žen sex po ránu odmítá kvůli hygieně. „Já na milování po ránu nemám ani pomyšlení. Snad jedině kdybych vstala dřív než přítel, došla si dát sprchu a vyčistila si zuby. Nedokážu si totiž představit mazlení bez základních hygienických návyků,“ stěžuje si sekretářka Vanda. Prý ji to odpuzuje. Pokusy o styk proto odmítá, dokud neprovede svoje ranní očistné rituály.

Muže zajímá ženské tělo – ne nevyčištěné zuby

Tak to se ale nedá nic dělat. Dobrý pocit sama ze sebe je přece to nejdůležitější, a vstát o pár minut dřív než partner nestojí nic víc než trochu toho spánku.Nebo sebezapření? „Já ranní sex provozuji. Je takový rychlý a jiný než ten večerní. Většinou se teda s přítelem nelíbáme, abychom jeden druhého nevyděsili špatným dechem, ale jinak to celé bereme jako zpestření," přiznává třicetiletá Taťána.

A muži? Ti se sexu za rozbřesku absolutně nebrání! „Sex po ránu? To je lepší než energetický nápoj! Miluju, když o víkendu nemusím spěchat do práce, probudím se, nahmatám partnerku a ještě se zavřenýma očima ji začnu provokovat. Je to paráda,“ otevřeně přiznává čtenář Lukáš.

Foto: Thinkstock

Ženy mívají zábrany kvůli hygieněFoto: Thinkstock

Být jako jezinka. Je to sexy?!

Ani Marcel by se sexu po ránu nevzdal. „Je to roztomilé, když ženská vstává s rozcuchanými vlasy, je nanalíčená a taková... povolná. Jako by si s ní chlap mohl dělat, co se mu zlíbí." Podle něj je nějaká hygiena druhořadá. „Mužský si chce užít, aby šel v dobré náladě do práce, ne absolvovat kurz úpravy zevnějšku. Nad něčím takovým snad ani normální a zdravý chlap nemůže přemýšlet!"

Tak to vidíte. Neodmítejte to, co jste ještě nezkusila. V případě potřeby si přivstaňte dřív a doběhnete do koupelny, ať má sex po ránu nějakou tu úroveň. Ale hlavně si vyberte takového milence, se kterým se budete milovat ráda. Jinak vám špatnou náladu spraví snad jen nečekaná výhra v loterii, kdyby vám ji ovšem v současnosti měl kdo vyplatit…

A co vy? V jakou dobu upřednostňujete milování?

Reklama

Související témata:

Načítám