Hlavní obsah
Foto: Peter Bocklandt, Shutterstock.com

Foto: Peter Bocklandt, Shutterstock.com

Zavzpomínejte na kuchyni našich babiček. A připravte si bílý chřest na másle tak, jak se to kdysi dělávalo, pěkně se strouhankou a zelenou petrželkou.

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 500 g bílého chřestu
  • 2 ks vejce
  • 100 g strouhanky
  • 3 lžíce másla
  • 1 lžíce listové petržele
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
Článek

Postup

01.

Chřest očistěte a vložte ho do horké, lehce osolené vody a vařte asi 8 minut, dokud nebude tak akorát na skus. Pak ho vyjměte a uložte do tepla.

02.

Vajíčka uvařte natvrdo a oloupejte je.

03.

Na pánvi opražte strouhanku dozlatova (můžete to udělat nasucho nebo na lžíci másla) a rozpusťte máslo.

04.

Chřest servírujte tak, že celé stonky položíte vedle sebe, polijete je horkým máslem, posypete vajíčky nakrájenými přes kolečko na brambory, nasekanou petrželkou a opraženou strouhankou. Je to velmi jednoduché a svým způsobem i dost obyčejné, ale jednotlivé chuti se perfektně doplňují a jako svačinka nebo malá večeře tenhle pokrm poslouží dokonale.“

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie1 930,98 kJ
Bílkoviny14,8 g
Tuky23,1 g
Sacharidy49,33 g
Sůl4,24 g
SAFA10,45 g
Vláknina6,59 g
Cukry7,71 g
Související témata:

Načítám