Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Dietní snídaně, která vám dodá energii na celý den? Může vypadat třeba jako nadýchaná omeleta se sýrem a zeleninou. Tady je recept!

10 min.
Příprava
8 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 porci
Omeleta
  • 50 g vejce
    3
  • 60 g bílku
    3
  • 150 g čerstvé zeleniny
  • 15 g parmazánu
    7
  • 5 g slunečnicových semínek
  • 1 lžička olivového oleje
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžíce sypkého zeleninového bujónu
    9
  • 1/4 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 špetka provensálského koření
K podávání
  • 1 krajíc žitného chleba
    1
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Pokud váháte, jak naložit s uvedeným množstvím vajec, tak je to prosté – použijte jedno celé vejce a k němu doplňte dva bílky. Jako zelenina je zase vhodný pórek, cuketa, paprika jednoduše to, co máte k dispozici doma (případně přidejte ještě žampiony). Vajíčko tedy smíchejte s bílky, ochuťte solí, pepřem, paprikou a provensálským kořením. Zeleninu pokrájejte a na troše oleje ji asi 2–3 minuty restujte. Dochuťte ji ještě bujonem.

02.

Zeleninu zalejte rozkvedlanými vajíčky, rozlejte je až k okrajům pánve a posypte strouhaným parmezánem a semínky. Chvíli opékejte, pak pánev přiklopte poklicí, stáhněte z plotny a nechte omeletu asi 2 minuty dojít. Podávejte ji s žitným chlebem. Vejce je bohatým zdrojem cholesterolu, proto je obecně zdravotně lepší využít více bílků, které neobsahují žádný tuk.

Načítám