Hlavní obsah
Foto: Marie Bartošová

Foto: Marie Bartošová

Karbanátky. Někdo je dělá kulatější, někdo placatější, ale vždycky jsou dobré. Vyzkoušejte zajímavou zeleninovou variantu se zelím podle Marušky.

20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Karbanátky
  • 1 ks bílého zelí
  • 1/2 ks brokolice
  • 300 g ovesných vloček
  • 1/2 hrnku strouhanky
  • 4 stroužky česneku
  • 2 ks vejce
  • 1 lžíce soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička majoránky
  • 1 dl oleje
Dip
  • 250 g polotučného měkkého tvarohu
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 100 ml olivového oleje
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 lžička soli
Článek

Postup

01.

Zelí nakrájejte na malé kostičky, brokolici rozeberte na malé růžičky. Z brokolice použijete i pár drobných košťálovitých stonků. Vše dejte do studené vody, přiveďte k varu a vařte asi 2–4 minuty. Zeleninu pak prudce zchlaďte a nechte odkapat.

02.

Mezitím polovinu vloček v sítu propláchněte vodou a nechte také okapat. Do mísy dejte zelí a pokrájenou brokolici, přidejte vejce, namočené ovesné vločky, prolisovaný česnek a koření. Vše nejlépe rukama promíchejte a nechte v lednici odstát nejlépe do druhého dne, aby se těsto pořádně spojilo. Pokud by se karbanátky smažily hned, dost by se rozpadaly.

03.

Do odleželé hmoty přidejte trochu strouhanky a druhou, nenamočenou polovinu ovesných vloček. V rukách vytvarujte karbanátky, které zlehka obalte ve strouhance a smažte dozlatova na oleji.

04.

Podávejte s dipem, který vznikne smísením tvarohu, na kolečka pokrájené cibulky a soli a pepře.

Související témata:

Načítám