Hlavní obsah
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Houbařská sezona je tu, všichni se určitě těšíme na starou dobrou klasiku vepřové na houbách. Co ho tentokrát udělat trochu jinak. Vyzkoušejte vepřové na houbách s hřebíčkem.

10 min.
Příprava
1 hod., 25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 4 plátky vepřové kýty
  • 2 ks cibule
  • 2 hrsti čerstvých hub
  • 3 lžíce oleje
  • 300 ml hovězího vývaru
  • 1/2 lžičky hřebíčku
  • 5 g gulášové mleté papriky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

Cibuli nakrájejte najemno a osmažte na oleji dozlatova. Mezitím vepřové řízky z obou stran naklepejte, osolte a opepřete a vzápětí je zprudka orestujte na oleji, aby se maso zatáhlo. Pak vše zalijte částí hovězího vývaru, přiklopte poklicí a za občasného zamíchání a podlití vývarem vše duste asi 45 minut.

02.

Když je maso skoro měkké, přidejte sladkou papriku pro barvu omáčky (tu se nebojte občas nechat zlehoučka ‚přichytnout‘, aby byla krásně tmavá), mletý nebo celý hřebíček a houby. Vše duste ještě asi 20–30 minut, až je maso opravdu křehké a cibule úplně rozvařená.

03.

Hotové jídlo podávejte s bramborami nebo rýží, já rýži nejím, takže u nás doma je příloha jasná :-). A proč hřebíček? Dá masu šmrnc a lehoučce štiplavou, pikantní chuť, která ale zároveň nemá nic společného s ostrostí.“

Související témata:

Načítám