Hlavní obsah

Brusinková paštika s pečenými bramborami a cibulovým čatní

Hodnocení:
(0)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
střední

Lucie Hůlková z Rokycan od Plzně vytvořila recept na domácí paštiku tak trochu náhodou. Inspirovala se různými kombinacemi, ale žádná jí neseděla. A tak si namíchala vlastní! Od té doby je hitem domácích oslav.

Ingredience pro:
4 misky
Na paštiku
  • 600 g kuřecích jater
  • 3 cibule
  • sádlo
  • rozmarýn
  • tymián
  • sůl
  • pepř
Na brambory
  • 3 brambory
  • olivový olej
  • tymián
  • rozmarýn
  • sůl
Na čatní
  • 3 cibule
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce vinného octa
  • olivový olej
K podávání
  • červená cibule
Článek

Postup

Krok 1: Začněte paštikou! Kuřecí nebo jiná játra očistěte od blanek a nakrájejte na menší kousky. Cibuli nasekejte nahrubo. V pánvi rozehřejte sádlo a cibuli na něm nechte zesklovatět. Na ovonění přidejte do pánve celé snítky bylinek. Pak přidejte játra, krátce je zprudka orestujte, přiklopte poklicí a nechte asi 10 minut dusit.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 2: „Když játra zhnědnou, přesuňte je do mixéru, odeberte snítky bylinek, osolte, opepřete a vše rozmixujte tak, že v paštice sem tam zůstanou kousky. Pokud by rychle chladla a houstla, nebojte se přilít trochu mléka nebo smetany,“ radí Lucie. Nakonec už jen naplňte mističky střídavě s brusinkami, zalejte rozpuštěným máslem či sádlem a nechte ztuhnout v lednici.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 3: Paštika skvěle chutná natřená na bramborových plátcích! Troubu rozehřejte na 230 stupňů. Brambory omyjte a nakrájejte na tenké plátky o šířce asi 2 až 3 milimetry. Rozprostřete je na alobal, který ještě předtím potřete olivovým olejem. Brambory také potřete, osolte a poklaďte snítkami bylinek. Pečte je v rozpálené troubě, když začnou zlátnout, otočte je.

Krok 4: Cibuli nakrájejte na půlkolečka a osmahněte ji v pánvi na oleji. Když začne zlátnout, zasypte ji cukrem, zakápněte octem dle chuti. Pak vše ještě chvíli smažte. „Když je hotová, získá zlatavě hnědou barvu,“ doplňuje Lucie.

Foto: Jakub Jurdič
ynezorPumanzeSaNyknalC