Hlavní obsah
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Máte chuť na štrúdl, ale nechce se vám dělat domácí listové těsto, které je pracné? Nemusíte. Zkuste ho z domácího křehkého těsta.

35 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 štrúdly
  • 300 g polohrubé mouky
  • 60 g cukru krupice
  • 60 g másla
  • 1 ks vejce
  • 5 lžic mléka
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • 4 ks jablek
  • 1 lžička skořice
  • 1 hrst rozinek
Na podsypání a potření
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 ks vejce
Článek

Postup

01.

Na pracovní plochu nasypte mouku a promíchejte ji s práškem do pečiva a cukrem. Pak do hromádky této směsi udělejte důlek a do něj rozklepněte vajíčko. Přidejte na kousky nakrájený tuk a začněte vypracovávat hladké těsto. Podle potřeby do něj postupně zapracujte asi 5 lžic mléka. Hotové těsto pak nechte asi 15 minut odpočinout v lednici.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

02.

Těsto následně rozdělte na dvě poloviny a každou z nich rozválejte na pomoučené utěrce asi 2–3 mm tenký plát. Jablka očistěte, zbavte jádřinců, nastrouhejte nahrubo a vymačkejte z nich přebytečnou šťávu. Pak je poklaďte asi do 2/3 kratší strany na plát těsta, posypte je skořicí, případně i rozinkami, a zamotejte štrúdl. To vám díky utěrce, na které se těsto válí, půjde velmi snadno, stejně jako přenesení připraveného štrúdl na plech. Stačí ho jednoduše na utěrce převalit skladem dolů, a pak stejně přes kraj utěrky převalit na plech vystlaný pečicím papírem.

03.

Nakonec záviny potřete rozšlehaným vajíčkem a vložte zhruba na 20 minut do trouby vyhřáté na 190 stupňů. Hotové už je stačí nakrájet, podle chuti a případně pocukrovat práškovým cukrem.

Související témata:

Načítám