Hlavní obsah

Recepty od čtenářů: Kachna na pomerančích

Foto: Petr Makovička

Svatý Štěpán je u nás tradičně oslavován kachnou jako svatý Martin husou

S druhým svátkem vánočním, tedy svatým Štěpánem, je v kulinářském kalendáři neodmyslitelně spjatá drůbež. Někdo dělá krůtu, někdo kuře, zaručeně nejlepší je ale naše kachna podle receptu Marie Trnkové. Tedy na pomerančích s medem. A chybět nesmí ani sladké zelí nebo chlupaté knedlíky podle Jany Kutilové!

Článek

S vánočními recepty od čtenářů se roztrhl pytel, a vzhledem k tomu, jak neodolatelně všechny zněly, museli jsme jich vyzkoušet co nejvíc. Pokud jste tedy letos propásli  svatomartinskou husu (najdete ji zde v seriálu Babiččiny recepty), pak byste si neměli nechat ujít příležitost aspoň na Štěpána. Je to přece tak jednoduché!

Kachna na pomerančích s medem podle Marie Trnkové

Na 6 porcí potřebujete: 1 kachnu (cca 2,5 kg), sůl, kmín, 2 pomeranče, 2 jablka, 1 cibuli a 3 lžíce medu.

Foto: Petr Makovička

Ingrediencí moc není, chuť kachny je i tak dost specifická!

Kachnu očistěte od případných zbytků peří, opláchněte a ze všech stran – včetně vnitřku, osolte a řádně okmínujte.

Foto: Petr Makovička

Kmín je u kachny zásadním kořením

Očištěná jablka a cibuli nakrájejte na osminky a vložte je dovnitř kachny. Nebojte se jich tam napěchovat co nejvíc, kachna pak bude krásně šťavnatá.

Foto: Petr Makovička

Kachnu vycpěte jablky a cibulí, bude krásně šťavnatá

Kachnu vložte do pekáče a podlijte asi 2 dl vody nebo drůbežího vývaru. Vymačkejte šťávu ze dvou pomerančů a kachnu jí polijte, nezapomeňte jí trochu nalít i dovnitř. Přiklopený pekáč pak vložte podle velikosti na asi 1,5–2 hodiny do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia (horkovzdušnou nedoporučujeme, lepší je pomalejší pečení). Během pečení ji nezapomeňte podlévat!

Foto: Petr Makovička

Před pečením kachnu polijte pomerančovou šťávou a podlijte vodou

Ve chvíli, kdy je kachna měkká, propíchejte kůži vidličkou, aby mohl vytéct přebytečný tuk. Po těchto necelých 2 hodinách pečení kachnu vyndejte z pekáče a do výpeku přimíchejte med. Kachnu zase vložte zpět, celou ji medovým výpekem potřete a vložte na dalších asi 40 minut do trouby a pečte, dokud nezezlátne. V této fázi je potřeba potírat ji výpekem opravdu často, aby kůrčička chytila co nejvíc medovo–pomerančové chuti.

Foto: Petr Makovička

Kachnu nezapomeňte podlévat

Chlupaté knedlíky podle Jany Kutilové

Na 6 porcí potřebujete: 4 rohlíky, 4 větší brambory, 4 vejce, sůl, podle chuti velkou hrst petrželky, asi 150 g hrubé mouky a 2 lžíce sádla.

Foto: Petr Makovička

Tak toto všechno dohromady jsou chlupaté knedlíky

Rohlíky nakrájejte na malé kostičky, oloupané brambory nastrouhejte najemno a petrželku nasekejte.

Foto: Petr Makovička

Ingredience nasekejte, nakrájejte a rozklepněte

V misce smíchejte rohlíky, brambory, vajíčka, sůl, petrželku a podle potřeby přidejte asi 150 g hrubé mouky. Z ingrediencí rukama vypracujte polotuhé těsto, které musí držet pohromadě!

Foto: Petr Makovička

Přidejte hrubou mouku a vypracujte těsto

Pomocí lžíce tvořte noky, které vhazujte do vroucí osolené vody, vaří se asi 4 minuty. (Stejně tak můžete z těsta vytvarovat kulaté knedlíky, které se vaří podle velikosti asi 8–12 minut.) Noky vhazujte do mísy a po každé dávce uvařených knedlíků přidejte kousek sádla a knedlíky promíchejte, aby se neslepily. Slepení, resp. také jejich zmodrání, předejdete také smícháním s kyselým zelím.

Foto: Petr Makovička

Pomocí lžíce vytvořte noky a vložte do vařící osolené vody

Sladké bílé zelí podle Jany Ch.

Jediný recept, který nám nedošel od čtenářů, bylo tentokrát zelí. Recept na skvělé červené zelí najdete v již zmiňovaném článku Babiččiny recepty: Svatomartinská husa.

Na 6 porcí zelí bílého potřebujete: 1 středně velkou hlávku zelí (asi 1 kg), 150 g špeku, 2 cibule, 500 ml drůbežího nebo hovězího vývaru, sůl, kmín, podle chuti cukr a ocet

Foto: Petr Makovička

Se zelím moc práce mít nebudete

Špek nakrájejte na kostičky a dejte jej vypéct na pánev. Cibuli nakrájejte a přidejte ji ke špeku. Vše opékejte tak dlouho, až cibule zezlátne.

Mezitím si nakrájejte zelí na nudličky. Když je cibule hotová, přimíchejte k ní zelí, podlijte asi 1/3 vývaru, přiklopte poklicí a chvíli duste. Pak zelí osolte, okmínujte, zalijte zbytkem vývaru a duste, dokud nebude skoro měkké, trvá to asi 20 minut.

Foto: Petr Makovička

Zelí nakrájejte na nudličky a přidejte na pánev k cibulce a slanině

Poloměkké zelí dochuťte cukrem a octem. Množství záleží opravdu jen na tom, co kdo má rád, takže oboje přidávejte po trochách, vždy promíchejte, ochutnejte a případně přidejte ještě trochu. Já jsem dávala asi 4 lžíce cukru a 3 lžíce octa, ale záleží i na chuti zelí, takže množství berte opravdu jen orientačně! Dochucené zelí nechte ještě chvíli podusit, až bude úplně měkké, a je hotovo!

Foto: Petr Makovička

Přidejte vývar, sůl, a nechte dusit

Pomerančovou kůru z vymačkaných pomerančů očistěte od spodní bílé části a nakrájejte ji na nudličky. Budou se hodit jako ozdoba. Pokud máte škrabku na kůru, budete mít práce ještě méně!

Foto: Petr Makovička

Pomerančovou kůru důkladně očistěte, bude se vám hodit při zdobení kachny

Hotovou kachnu naporcujte, ozdobte kouskem pečeného jablka a cibule a kouskem pomerančové kůry.

Foto: Petr Makovička

Kachna je typické „líné" zimní jídlo

Jakou drůbež děláte na svatého Štěpána vy? A jak jste na tom s dodržováním – nejen těch kulinářských – tradic u vás doma? Na vaše názory se těšíme v diskusi pod článkem.

ynezorPumanzeSaNyknalC