Hlavní obsah
3,0
(292)
Foto: Marianna Bartková

Foto: Marianna Bartková

„Pravý nok je na povrchu mazlavý a uvnitř kyprý a vláčný.“ Ale upřímně, říkejte jim klidně knedlíčky či kluzky, tyhle kuličky z brambor a jen jedné další suroviny a soli vám budou chutnat tak jako tak (a doufejme, že bez hádek). Jsou bez mouky, bez lepku a bez vajec a perfektně do nich zužitkujete i zbylé brambory z přílohy.

30 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 kg brambor
  • 250 g bramborového škrobu
  • 1/2 lžičky soli
Článek

Postup

01.

Brambory uvařte (klidně den předem) v hodně osolené vodě ve slupce doměkka, nechte trochu vychladnout, oloupejte a nastrouhejte najemno nebo propasírujte.

02.

Vmíchejte tolik škrobu, aby vzniklo hladké nelepivé těsto podobné dětské plastelíně: většinou stačí 250 gramů škrobu na kilogram přílohových brambor. Škrobu nedávejte zbytečně moc, aby knedlíčky nebyly tuhé. Přidejte sůl.

Foto: Marianna Bartková

Tak nok, nebo knedlík?!Foto: Marianna Bartková

03.

Do velkého hrnce dejte vařit dost osolenou vodu. Z hotového těsta ihned tvarujte kuličky velikosti vlašského ořechu. Pokud chystáte kluzky k omáčce, koncem vařečky do nich můžete udělat důlek, omáčka v něm pak hezky drží. Vkládejte je do vroucí vody a od chvíle, kdy vyplavou na hladinu, je v jen mírně vroucí vodě vařte asi tři minuty. Vyndejte děrovanou vařečkou a pokračujte se zbytkem těsta.

04.

Hotové knedlíčky můžete omastit nebo dozlatova opéct na sádle nebo na másle. Podávejte jako přílohu nebo jen tak se zelím, špenátem, cibulkou nebo opečeným špekem.

Foto: Marianna Bartková

Sádlem omaštěné nočky jsou skvělé se špenátem a trochou slaninyFoto: Marianna Bartková

Tip

Do tradičních polských kluzků s důlkem se dává sůl i jedno vejce a do vody se vmíchává další lžička škrobu rozmíchaného v trošce vody, aby byly knedlíčky extra slizké. A existuje ještě varianta zvaná černé kluski, kdy se na kilo vařených brambor přidává zhruba půl kila brambor syrových nastrouhaných, což má za následek ztmavnutí knedlíků.

Vaří se u vás také nějaká originální příloha z brambor?

Reklama

Načítám