Hlavní obsah

Pečené zelí se slaninou

Hodnocení:
(101)
Foto: Svatava Vašková
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
1 hodina
Náročnost
nízká

Stačí pár levných surovin a nevšední recept, jak zpracovat čerstvé bílé zelí, je na světě. Servírovat ho můžete jako hlavní chod nebo jako originální přílohu k vepřovému masu.

Ingredience pro:
3 porce
  • 1/2 hlávky bílého zelí
  • 150 g anglické slaniny
  • 3 špetky celého kmínu
  • 1 lžička čerstvého mletého pepře
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce vepřového sádla
  • 1 svazek čerstvé pažitky
Článek

Postup

Krok 1: Zapékací mísu nebo litinový hrnec s poklicí vymažte vepřovým sádlem. Půl hlávky bílého zelí nakrájejte na klínky. 

Krok 2: Každý dílek zelí obalte anglickou slaninou a naskládejte je vedle sebe do hrnce nebo zapékací mísy. Zelí důkladně osolte, opepřete čerstvě namletým pepřem a okořeňte paprikou a kmínem (máte-li málo prorostlou slaninu, přidejte i trošku sádla navrch). Hrnec či mísu přiklopte poklicí.

Krok 3: Takto připravené zelí se slaninou dejte péct do vyhřáté trouby na 170 stupňů přibližně na jednu hodinu, poté sundejte poklici a pečte tzv. na barvu ještě asi 5 minut. Nakonec zelí posypte nasekanou čerstvou pažitkou.

Foto: Svatava Vašková

Já k takto upravenému zelí servíruji těstovinové fleky, ale můžete ho podávat i s pečivem

ynezorPumanzeSaNyknalC
22. 9. 2020

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.