Hlavní obsah

Jelení kýta se šípkovou omáčkou a perníkovým knedlíkem

Hodnocení:
(15)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
45 minut
Doba vaření
2 hodiny
Náročnost
střední

Hledáte inspiraci na sváteční oběd? Šťavnaté špikované maso, výrazná zeleninová omáčka a k tomu voňavý perníkový knedlíček, to zní jako dokonalé slavnostní jídlo. Zvolila jsem jelení kýtu, ale použít můžete klidně i jiné maso: kančí, hovězí, dančí či srnčí. A klidně vynechte špikování a pokrájejte ho na kousky spíše jako na guláš, slaninu pak můžete dát rovnou pod maso.

Ingredience pro:
6 porcí
Na maso a na omáčku
  • 800 g jelení kýty
  • 50 g uzeného špeku
  • 50 g sádla
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 2 kořenové petržele
  • 1/4 bulvy celeru
  • 150 ml červeného vína
  • 150 g šípkové zavařeniny
  • 6 kuliček nového koření
  • 8 kuliček jalovce
  • 2 bobkové listy
  • 12 kuliček pepře
  • 1/2 citronu
  • sůl a pepř
Na knedlíky
  • 7 včerejších rohlíků
  • 50 g másla
  • 150 ml mléka
  • 3 vejce
  • 80 g perníku na strouhání
  • 1 hrst hladkolisté petržele
  • 1/2 lžičky soli
Článek
Foto: Eva Malúšová

Jelení kýtu doplňte čerstvou zeleninou, šípkovou zavařeninou a perníkem

Postup

Krok 1: Slaninu pokrájejte na proužky a dejte je (nejlépe na několik hodin) do mrazáku – špikování pak půjde snáz. Rohlíky (pečiva by mělo být 300 g) nakrájejte na kostičky a nechte na vzduchu proschnout. Cibule nakrájejte najemno a kořenovou zeleninu na kostičky. Jak prošpikovat maso slaninou?

Foto: Eva Malúšová

Na výpeku z masa nechte zesklovatět cibuli a po chvilce k ní přidejte i pokrájenou kořenovou zeleninu

Krok 2: Maso podél vláken prošpikujte kousky slaniny (zbylou slaninu můžete přidat do základu omáčky), zajistěte kuchyňským provázkem, aby hezky drželo tvar, a z obou stran ho dozlatova opečte na rozpáleném sádle. Dejte stranou. Na výpeku nechte zesklovatět cibuli, poté přidejte kořenovou zeleninu a ještě chvíli restujte.

Foto: Eva Malúšová

Maso pomocí špikovací jehly nebo tenkého nože prošpikujte zamrazenými proužky špeku

Tip: Máte čas? Maso den předem naložte do směsi rozpuštěného sádla nebo másla a podrceného koření. Poté ho přímo na něm opečte a pokračujte dále podle receptu.

Foto: Eva Malúšová

Na výpeku z masa nechte zesklovatět cibuli, přidejte kořenovou zeleninu a osmažte dozlatova

Krok 3: Do hrnce k osmažené zelenině vraťte maso, osolte, zalijte vínem, přidejte většinu šípkové zavařeniny, nadrcené koření a zalijte asi 500 ml vody, aby bylo maso téměř ponořené. Přiklopte a duste asi dvě hodiny doměkka. Čas od času zkontrolujte, zda je v hrnci dostatek vody.

Tip: Jestli nemáte rádi jalovec, klidně ho vynechte. K šípkové omáčce a zvěřině skvěle ladí i skořice nebo tymián s rozmarýnem.

Foto: Eva Malúšová

Do hrnce vraťte maso a zalijte vínem a většinou šípkového džemu

Krok 4: Zatímco se maso dusí, připravte knedlíky: Rozpuštěné máslo rozkvedlejte s mlékem, žloutky a solí a na kostičky nakrájené rohlíky směsí zalijte. Promíchejte a nechte chvilku nasáknout. Mezitím ušlehejte tuhý sníh z bílků, najemno nastrouhejte perník a nasekejte petržel. Vše přidejte k pečivu, opatrně promíchejte a nechte pět minut odstát. Znáte recept na domácí perník na strouhání?

Foto: Eva Malúšová

Zatímco se maso dusí, připravte knedlíky: kostky pečiva zalijte mléčnou směsí a po chvíli přidejte nasekanou petržel, sníh a perník

Krok 5: Polovinu těsta rozložte na potravinářskou fólii, vytvarujte do šišky, zabalte jako bonbon a po stranách udělejte uzlíky. Stejně vytvořte i druhý knedlík. Oba vložte do vroucí vody a vařte 20–25 minut, během vaření několikrát obraťte. Hotové knedlíky ze všech stran přes fólii propíchejte vidličkou.

Foto: Eva Malúšová

Knedlíky vytvarujte pomocí potravinářské fólie a rovnou je v ní uvařte

Krok 6: Když je maso měkké, vyndejte ho z omáčky, odstraňte provázky a proti vláknům nakrájejte na plátky. Zeleninu v omáčce rozmixujte tyčovým mixérem a omáčku dolaďte zbylou šípkovou zavařeninou, citronovou šťávou, solí a čerstvě mletým pepřem. V případě potřeby ji trochu rozřeďte horkou vodou.

Foto: Eva Malúšová

Hotové maso vyndejte, omáčku rozmixujte a podle potřeby dochuťte. Zatímco připravujete omáčku, může maso odpočívat zabalené v alobalu, aby nevychladlo. Nakrájíte ho až úplně nakonec

Tip: Zbylým perníkem (často se prodává ve 125g balení) můžete zahustit omáčku. A pro extra poctivou omáčku vmíchejte na závěr kousek másla nebo ji zjemněte smetanou.

Foto: Eva Malúšová

Šťavnaté špikované maso, hustá zeleninová omáčka a voňavý perníkový knedlík udělají parádu na každé sváteční tabuli

Máte rádi zvěřinu? Vyzkoušejte vynikající zvěřinový bourguignon anebo srnčí na víně s batátovou kaší.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek