Hlavní obsah
3,3
(75)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Že se s jídlem nehraje? Nesouhlasím! Máslová bramborová kaše je sice dobrá sama o sobě, ale pokud si chcete trochu vyhrát i se vzhledem přílohy, zkuste nadýchané bramborové pusinky. Jsou jednodušší, než se zdá, a na rozdíl od kroket úplně bez mouky.

15 min.
Příprava
15 min.
Příprava
40 min.
Vaření
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
24 kousků
  • 620 g brambor
  • sůl a pepř
  • 1 vejce
  • 3 lžíce másla
  • 1 špetka muškátového oříšku
Článek

Postup

01.

Oloupané a na kostky pokrájené brambory uvařte v osolené vodě doměkka. Slijte, přidejte máslo a co nejdůkladněji rozšťouchejte. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu, aby se pak  vejce nesrazilo.

02.

Ochutnejte a případně dosolte. Metličkou nebo ještě lépe elektrickým šlehačem pak zašlehejte vajíčko, čerstvě mletý pepř a špetku muškátového oříšku. Nadýchanou směsí pak naplňte cukrářský sáček s hvězdicovou zdobicí špičkou a na pečicí papír tvořte asi 3 cm pusinky.

03.

Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 15 minut dozlatova. Pusinky se hodí jako příloha k omáčkovým jídlům typu guláš  nebo bourguignon, ale popravdě jsou moc dobré i samotné.

Foto: Jakub Jurdič

Říkal někdo, že brambory jsou nuda?Foto: Jakub Jurdič

Tip: Přidejte najemno strouhaný parmezán, čerstvý či sušený česnek nebo své oblíbené bylinky.

Pusinky jsou i skvělým způsobem, jak zužitkovat zbytky vařených brambor nebo kaše!

Reklama