Hlavní obsah

Pravý belgický nepečený dort

Hodnocení:
(10)
Foto: Petr Makovička
Doba přípravy
neuvedeno
Doba vaření
neuvedeno
Náročnost
střední

Recept s názvem belgický dort nám dorazil od Jany Burešové a název prý má jasný původ: Jana totiž žije v Belgii!

Ingredience pro:
8 porcí
  • 240 g piškotů
  • 15 dkg cukru krupice
  • 250 g másla
  • 1 ks žloutku
  • 2 dl studené vody
  • 100 g kakaa
Článek

Na 1 dort potřebujete: 100 g holandského kakaa, 2 dl studené vody, 1 žloutek z čerstvého vejce, 250 g másla nebo hery, 15 dkg cukru krupice, 240 g (2 standardní balíčky) dětských piškotů.

Foto: Petr Makovička

Kakao rozmíchejte v asi 2 dl studené vody a za občasného míchání nechte odležet nejlépe přes noc. Pokud používáte hodně kvalitní kakao, může být vody o něco víc.

Foto: Petr Makovička

Ve velké míse utřete jeden žloutek s 250 g másla nebo rostlinného tuku na pečení (záleží, co máte radši) a 15 dkg cukru, až bude hmota krásně hladká.

Foto: Petr Makovička

Pak utřené máslo důkladně smíchejte s namočeným kakaem a nakonec přisypte i dětské piškoty, které se vším rovnoměrně promíchejte.

Foto: Petr Makovička
Foto: Petr Makovička
Foto: Petr Makovička

Dortovou či jakoukoli jinou formu (klidně i mističky) vystelte potravinářskou fólií, naplňte piškotovým „těstem“ a důkladně zamačkejte. Pak formu přikryjte fólií i z vrchu, aby dort neoschl, a nechte alespoň dvě hodiny, nejlépe přes noc, ztuhnout v lednici.

Foto: Petr Makovička
Foto: Petr Makovička

Nakonec dort dozdobte šlehačkou či ovocem podle chuti a fantazie.

ynezorPumanzeSaNyknalC
20. 10. 2011

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.