Hlavní obsah
Foto: Lioneska, Shutterstock.com

Foto: Lioneska, Shutterstock.com

Vlašské ořechy a kakao prostě patří k sobě, a vy dnes můžete vyzkoušet recept na dort „rokoko“. Celá redakce se shodla na jednom: Tohle musíme upéct co nejdřív i doma. Takže neváhejte a zkoušejte taky, je skutečně skvělý!

50 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 dort
Korpus
  • 60 g másla
  • 150 g cukru moučka
  • 2 ks žloutků
  • 2 ks bílku
  • 40 g vlašských ořechů
  • 125 ml mléka
  • 30 g kakaa
  • 140 g hrubé mouky
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
Vymazání a vysypání
  • tuk
  • hrubá mouka
Krém
  • 100 g vlašských ořechů
  • 125 ml mléka
  • 100 g cukru krupice
  • 80 g másla
K dokončení
  • 2 hrsti vlašských ořechů
Článek

Postup

01.

Nejdřív zapněte troubu, horkovzdušnou na 180 stupňů, klasickou na 200 stupňů Celsia.

02.

Povolené máslo, moučkový cukr a žloutky dejte do mísy a ručním šlehačem vyšlehejte hladkou hmotu.

03.

Pak do hmoty postupně zašlehejte namleté vlašské ořechy (ty můžete buď namlít v sekáčku či robotu, nebo poslouží mlýnek na strouhanku či struhadlo), mléko, kakao a hrubou mouku prosátou s kypřicím práškem do pečiva.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

04.

Ze dvou bílků vyšlehejte sníh, který bude lépe držet, pokud do bílků přidáte špetku soli. Sníh stěrkou nebo vařečkou jemně zapracujte do těsta a nalijte ho do předem vymazané a vysypané formy. Tu pak vložte do teď už vyhřáté trouby a pečte asi 30 minut. Hotový korpus nechte vychladnout.

05.

Než se korpus upeče a vychladne, pusťte se do krému. Do kastrolku nalijte mléko a rozmíchejte v něm cukr a namleté vlašské ořechy. Směs přiveďte k varu a za stálého míchání vařte tak dlouho, až zhoustne, trvá to asi 10 minut.

06.

V míse ručním šlehačem utřete máslo a vmíchejte do něj vychladlé ořechy s mlékem. Kdo nemáte rád máslové krémy, nemusíte se bát. Já je taky nemusím, ale po dnešním pečení jsem svoje oblíbené zaklínadlo „máslové krémy nejím“ změnila na „máslové krémy nejím, ale tenhle ořechový je vážně skvělý“.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

07.

Prochladlý korpus prořízněte a pomažte polovinou krému. Pak přiklopte horní část a tu namažte druhou polovinou krému. Vršek uhlaďte cukrářskou stěrkou, ozdobte vlašskými ořechy, a je hotovo!

Foto: Mona Martinů

Nakonec dort ozdobte ořechy a máte hotovoFoto: Mona Martinů

Já jsem bohužel měla po ruce jen formu o průměru 26 cm, takže dort vyšel nízký a krém jsem proto rozetřela jen navrch.

Související témata:

Načítám