Hlavní obsah

Recepty od čtenářů: Řízky jinak. V závoji!

Foto: Mona Martinů

Vepřové řízky s pórkem jsou jednoduché a chutné jídloFoto: Mona Martinů

Reklama

Nebojte se, dnes se nám řízky nebudou vdávat! Pravdou ale je, že se chuti vepřového masa a pórku snoubí na jedničku. Není proto divu, že se se svým receptem čtenářka Jana Hellerová rozhodla pochlubit, a ochutnat ho tak můžete i vy.

Článek

Dnešní recept je další z kolonky „rychlé, jednoduché a chutné, tudíž ideální i na večeři v týdnu“. Jeho další velká výhoda je i variabilnost: kuřecí nebo vepřové řízky v mrazáku jistě snadno najdete, kousek pórku nebo cibuli a tvrdý sýr má v lednici stále také mnoho hospodyněk. Stačí jen dojít do kuchyně!

Na 2 porce potřebujete: 2 vepřové nebo kuřecí prsní řízky, 1/2 pórku, 2 vejce, 100 g tvrdého sýra, sůl, pepř a 2 lžíce oleje na smažení. Jako příloha se hodí brambory, které lze upravit jakkoli – nápady na zajímavé přílohy z brambor najdete v článku zde.

Foto: Mona Martinů

Kuřecí nebo vepřové, dle chuti každéhoFoto: Mona Martinů

Nejdřív si zapněte troubu na 190 stupňů Celsia. Vepřové řízky (plátky z kýty nebo kotlety) zlehka naklepejte a z obou stran osolte a opepřete. Na krajích je trošku nařízněte, aby se pak během pečení nezkroutily.

Foto: Mona Martinů

Nejdříve si připravte řízkyFoto: Mona Martinů

Na pánvi rozpalte trochu oleje a nachystané řízky zprudka z obou stran orestujte, aby se maso zatáhlo. Maso pak z pánve vyjměte a uložte na chvíli bokem.

Pórek nakrájejte na kolečka a vhoďte do výpeku na pánvi. Asi 3–4 minuty ho za občasného promíchání restujte, dokud nebude skoro měkký.

Foto: Mona Martinů

Do výpeku vhoďte pórek nakrájený na kolečkaFoto: Mona Martinů

Mezitím nastrouhejte tvrdý sýr (já jsem použila ementaler) nahrubo a v misce rozšlehejte vajíčka. Ta podle chuti (a slanosti vámi vybraného sýra!) dosolte a promíchejte s nastrouhaným sýrem.

Foto: Mona Martinů

Tvrdý sýr si nastrouhejte a smíchejte s vajíčkyFoto: Mona Martinů

Maso naskládejte na dno pekáčku, navrstvěte na něj orestovaný pórek i s výpekem z pánve a vše zalijte připraveným vajíčkem se sýrem. Pekáček pak vložte na asi 20 minut do teď už vyhřáté trouby a nechte péct dozlatova. Maso je hotové za chvilku, takže nemusíte mít strach, že by bylo tuhé!

Foto: Mona Martinů

Maso naskládejte do pekáčku, zasypte pórkem a zalijte sýrem s vajíčkyFoto: Mona Martinů

Jako příloha se skvěle hodí šťouchané brambory. Ty připravíte jednoduše: brambory oloupejte, nakrájejte na malé kousky a uvařte je v osolené vodě doměkka. Hotové brambory slijte, přidejte k nim kousek másla a rozšťouchejte je.

Foto: Mona Martinů

Jako přílohu si zvolte šťouchané brambory, báječně se hodíFoto: Mona Martinů

Ochutnat můžete i další skvělý Janin recept, který najdete v článku Recepty od čtenářů: Nadýchané květákové placičky.

Foto: Mona Martinů

Maso vyjměte z trouby a můžete servírovatFoto: Mona Martinů

Svoje tipy na rychlé a snadné večeře mi můžete posílat na e-mail jana.ch@prozeny.cz. Nejlepší z nich zveřejníme a odměníme drobným dárkem.

Reklama

Související témata:

Načítám