Článek
Dnešní recept je další z kolonky „rychlé, jednoduché a chutné, tudíž ideální i na večeři v týdnu“. Jeho další velká výhoda je i variabilnost: kuřecí nebo vepřové řízky v mrazáku jistě snadno najdete, kousek pórku nebo cibuli a tvrdý sýr má v lednici stále také mnoho hospodyněk. Stačí jen dojít do kuchyně!
Na 2 porce potřebujete: 2 vepřové nebo kuřecí prsní řízky, 1/2 pórku, 2 vejce, 100 g tvrdého sýra, sůl, pepř a 2 lžíce oleje na smažení. Jako příloha se hodí brambory, které lze upravit jakkoli – nápady na zajímavé přílohy z brambor najdete v článku zde.
Nejdřív si zapněte troubu na 190 stupňů Celsia. Vepřové řízky (plátky z kýty nebo kotlety) zlehka naklepejte a z obou stran osolte a opepřete. Na krajích je trošku nařízněte, aby se pak během pečení nezkroutily.
Na pánvi rozpalte trochu oleje a nachystané řízky zprudka z obou stran orestujte, aby se maso zatáhlo. Maso pak z pánve vyjměte a uložte na chvíli bokem.
Pórek nakrájejte na kolečka a vhoďte do výpeku na pánvi. Asi 3–4 minuty ho za občasného promíchání restujte, dokud nebude skoro měkký.
Mezitím nastrouhejte tvrdý sýr (já jsem použila ementaler) nahrubo a v misce rozšlehejte vajíčka. Ta podle chuti (a slanosti vámi vybraného sýra!) dosolte a promíchejte s nastrouhaným sýrem.
Maso naskládejte na dno pekáčku, navrstvěte na něj orestovaný pórek i s výpekem z pánve a vše zalijte připraveným vajíčkem se sýrem. Pekáček pak vložte na asi 20 minut do teď už vyhřáté trouby a nechte péct dozlatova. Maso je hotové za chvilku, takže nemusíte mít strach, že by bylo tuhé!
Jako příloha se skvěle hodí šťouchané brambory. Ty připravíte jednoduše: brambory oloupejte, nakrájejte na malé kousky a uvařte je v osolené vodě doměkka. Hotové brambory slijte, přidejte k nim kousek másla a rozšťouchejte je.
Ochutnat můžete i další skvělý Janin recept, který najdete v článku Recepty od čtenářů: Nadýchané květákové placičky.
Svoje tipy na rychlé a snadné večeře mi můžete posílat na e-mail jana.ch@prozeny.cz. Nejlepší z nich zveřejníme a odměníme drobným dárkem.