Hlavní obsah

Štavnaté kuřátko na zelenině

Hodnocení:
(1)
Foto: Petr Makovička
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
45 minut
Náročnost
nízká

Šťavnaté kuřecí maso, vůně pečené papriky, brambor, cibule a mrkve, nasládlá chuť kukuřice. Že už se vám sbíhají sliny? Jak by ne! Tenhle báječný recept na kuřátko pečené ve spoustě zeleniny od Báry Demuthové si nemůžete nechat ujít!

Ingredience pro:
4 porce
  • 1 naporcované kuře
  • 1000 g brambor
  • 3 papriky bílé
  • 500 g mrkve
  • 2 cibule
  • 150 g sterilované kukuřice
  • 250 ml smetany ke šlehání 30%
  • grilovací koření
  • 100 ml oleje
  • sůl
Článek

Postup

Krok 1: Nejprve si nakrájejte omytou a očištěnou zeleninu – brambory na půlkolečka, papriky na větší kostičky, mrkev podle velikosti na kolečka či půlkolečka a cibuli taktéž na půlkolečka.

Foto: Petr Makovička

Krok 2: Všechnu zeleninu vložte do pekáče, přisypte kukuřici a promíchejte. Navrch zeleniny položte zlehka (ale opravdu jen zlehka!) osolené kousky kuřete. My jsme použili vrchní stehenní řízky, a bylo to skvělé – dobře se rovnají vedle sebe, stejně jako paličky.

Krok 3: V oleji rozmíchejte asi 2 lžičky grilovacího koření a mašlovačkou kousky kuřete potřete. Pak pekáč vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia a pečte asi 30 minut. Během této doby kuře nezapomeňte asi dvakrát znovu potřít olejem s grilovacím kořením!

Krok 4: Po půl hodině jsou kuře i brambory skoro hotové, a tak přichází čas na třešničku, respektive smetánku na konec: Kuře naposledy potřete olejem, vše zalijte kelímkem šlehačky (případně postačí i smetana na vaření, ale nebude to tak dobré!) a vložte ještě asi na 15 minut do trouby, aby se chutě propojily.

Foto: Petr Makovička

Při servírování na talíř dejte hromádku zeleniny a na ni kousek kuřete. „Vždy když jsem tento recept někomu dala, tak měli boule až za ušima. Je to opravdu moc moc dobré!“ napsala nám Bára. A nám nezbývá než souhlasit – boule za ušima jsme totiž měli taky.

ynezorPumanzeSaNyknalC