Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Marie Bartošová

Foto: Marie Bartošová

Aktualizováno

Děláte doma zelňačku podle stálého receptu a mate chuť na změnu? Máme pro vás zajímavý tip na zelňačku s lahodnými uzenými knedlíčky. Vyzkoušíte ho?

20 min.
Příprava
53 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Polévka
  • 500 g kysaného zelí
  • 250 ml smetany na vaření 33%
  • 1 ks cibule
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička paprik
  • 4 kuličky celého černého pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 1 ks bobkového listu
  • sůl
Knedlíčky
  • 1 ks paprikové klobásy
  • 1 ks housky
  • 1 ks vejce
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • 1 hrst listové petržele
Článek

Postup

01.

Cibuli nasekejte nahrubo a zpěňte ji na másle dozlatova, pak ji zaprašte červenou paprikou a hladkou moukou a usmažte jíšku.

02.

Tu zalijte zhruba 1,5 litrem vody, důkladně v ní jíšku rozmíchejte, aby neudělala hrudky, přidejte kysané zelí a koření. To, jak moc budete ze zelí vymačkávat vodu a případně ho i proplachovat, záleží na tom, jak moc kyselou polévku chcete mít. Zelí ale každopádně nejdřív nahrubo pokrájejte a vařte, dokud nezměkne, tedy asi 15 minut.

03.

Housku nakrájejte na kostičky, přidejte nasekanou petrželku nebo cibulkovou nať, na kousky pokrájenou klobásu, vajíčko a polohrubou mouku a vypracujte těsto. Z toho pomocí lžíce tvořte malé knedlíčky, které vhazujte do vroucí vody, jakmile vyplavou na povrch (to trvá asi 7–8 minut), jsou hotové. Před podáváním do polévky vmíchejte smetanu a podávejte ji s knedlíčky.

Související témata:

Načítám