Článek
Postup
01.
Cibuli nasekejte nahrubo a zpěňte ji na másle dozlatova, pak ji zaprašte červenou paprikou a hladkou moukou a usmažte jíšku.
02.
Tu zalijte zhruba 1,5 litrem vody, důkladně v ní jíšku rozmíchejte, aby neudělala hrudky, přidejte kysané zelí a koření. To, jak moc budete ze zelí vymačkávat vodu a případně ho i proplachovat, záleží na tom, jak moc kyselou polévku chcete mít. Zelí ale každopádně nejdřív nahrubo pokrájejte a vařte, dokud nezměkne, tedy asi 15 minut.
03.
Housku nakrájejte na kostičky, přidejte nasekanou petrželku nebo cibulkovou nať, na kousky pokrájenou klobásu, vajíčko a polohrubou mouku a vypracujte těsto. Z toho pomocí lžíce tvořte malé knedlíčky, které vhazujte do vroucí vody, jakmile vyplavou na povrch (to trvá asi 7–8 minut), jsou hotové. Před podáváním do polévky vmíchejte smetanu a podávejte ji s knedlíčky.