Hlavní obsah
Foto: joanna wnuk, Shutterstock.com

Foto: joanna wnuk, Shutterstock.com

Kdo by si dokázal představit na druhý svátek vánoční, tedy na Štěpána, stůl bez kachny se zelím. Každý má své zažité recepty na to jak zelí připravit, ale stále je co zlepšovat. Vyzkoušejte tentokrát ke kachně zelí na moravský způsob, které je sladší.

15 min.
Příprava
42 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 hlávka bílého zelí
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce octa 8%
  • 1 ks brambor
  • 100 g uzeného masa
Článek

Postup

01.

Ze zelí sundejte zvadlé vrchní listy a zbytek nakrájejte nebo nakrouhejte na struhadle na zelí. Vložte ho do hrnce, zalijte asi do 1/3 vodou, přidejte špetku soli, cukr a ocet a duste asi 15 minut doměkka. Pak vodu slijte, nechte jí na dně jen asi 0,5 cm.

02.

Mezitím bramboru oloupejte a nastrouhejte najemno.

03.

Cibuli nakrájejte a osmažte na másle nebo oleji dozlatova. Pak ji zasypejte hladkou moukou a usmažte světlou jíšku.

04.

Uzené maso nebo slaninu nakrájejte na malé kostičky a opečte na oleji.

05.

Do slitého zelí vmíchejte nastrouhanou bramboru, cibulovou jíšku a ještě asi 2 minuty provařte. Nakonec vmíchejte opečené maso či slaninu, dochuťte a můžete podávat.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie1 083,2 kJ
Bílkoviny9,31 g
Tuky10,91 g
Sacharidy29,12 g
Sůl5,81 g
SAFA1,89 g
Vláknina10,79 g
Cukry12,76 g
Související témata:

Načítám