Článek
Postup
01.
Ze zelí sundejte zvadlé vrchní listy a zbytek nakrájejte nebo nakrouhejte na struhadle na zelí. Vložte ho do hrnce, zalijte asi do 1/3 vodou, přidejte špetku soli, cukr a ocet a duste asi 15 minut doměkka. Pak vodu slijte, nechte jí na dně jen asi 0,5 cm.
02.
Mezitím bramboru oloupejte a nastrouhejte najemno.
03.
Cibuli nakrájejte a osmažte na másle nebo oleji dozlatova. Pak ji zasypejte hladkou moukou a usmažte světlou jíšku.
04.
Uzené maso nebo slaninu nakrájejte na malé kostičky a opečte na oleji.
05.
Do slitého zelí vmíchejte nastrouhanou bramboru, cibulovou jíšku a ještě asi 2 minuty provařte. Nakonec vmíchejte opečené maso či slaninu, dochuťte a můžete podávat.