Hlavní obsah

Špekové knedlíky ze starých housek

Hodnocení:
(35)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
1 hodina
Doba vaření
17 minut
Náročnost
střední

Není knedlík jako knedlík a omezovat repertoár jen na bramborové a kynuté houskové by byla věčná škoda. Obzvlášť, když  si můžete špekové knedlíky dát jako přílohu k masu i jako hlavní jídlo. A navíc se zbavíte tvrdnoucích housek!

Ingredience pro:
4 porce
  • 3 starší housky
  • 2 vejce
  • 1 žloutek
  • 100 g anglické slaniny
  • 70 g špeku
  • 250 g polohrubé mouky
  • 200 ml vody
  • sůl
Článek

Postup

Krok 1: Slaninu a špek nakrájejte na kostičky a dejte je vysmažit na pánev. Housky nakrájejte také na menší kostičky a přidejte je opéct ke slanině.

Krok 2: Do mísy nasypte mouku, přidejte vajíčka, žloutek, trochu soli (Pozor! Slanina a špek jsou také slané!), opečené housky se slaninou a nakonec také asi 2 dl vody. Její množství záleží na tom, jak moc staré housky už máte. Z uvedených surovin vypracujte těsto, které bude držet pohromadě, a nechte ho aspoň 3/4 hodiny odpočinout, aby housky dobře provlhly a těsto se ještě lépe propojilo.

Krok 3: Z těsta vytvarujte kulaté knedlíky, které se tak akorát vejdou do ženské dlaně, a rovnou je vkládejte do vroucí osolené vody. Po 15–17 minutách vaření jsou špekové knedlíky hotové. Vyjměte je, propíchejte špejlí, aby unikla pára, a můžete podávat.

Tip: Pokud je chcete udělat jako hlavní jídlo, skvěle se doplňují s opečenou cibulkou a se zelím. Recept na bezkonkurenčně nejlepší červené zelí najdete v článku Šéfkuchaři vaří: Menu pro papeže.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek