Hlavní obsah
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Když se řekne bramborový salát, asi vám jako první naskočí v hlavě „klasika“, ale tentokrát je zde inspirace na něco dost jiného. Zkuste tuto velmi zajímavou a svěží alternativu, kterou dobře uplatníte třeba jako lehkou večeři, obzvlášť v teplých měsících roku.

10 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Zálivka bez majonézy
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička soli
Salát
  • 500 g brambor
  • 150 g fazolových lusků
  • 2 hrnky zelených lístků (špenát, mangold, rukola)
  • 1 ks šalotky
  • 4 ks vajec natvrdo
  • 2 plechovky sardinek ve vlastní šťávě
  • 1 lžička kopru
Článek

Bramborový salát s fazolkami je šikovný recept, který se hodí uložit do „šuplíčku“ jako rychlou a lehkou večeři, která osvěží a zasytí zároveň. Pro vegetariány ho lze udělat bez rybiček, milovníky pikantnějších chutí uctíte variantou s rybami naloženými v kyselém nálevu. A jestli chcete, aby salát hezky chrupal, lze do něj přidat i na nudličky nakrájené červené zelí.

Postup

01.

Do osolené vroucí vody vložte omyté a oloupané brambory a vařte je tak dlouho, až budou téměř hotové. Pak k nim přidejte omyté a stopek zbavené zelené fazolky – na uvaření jim stačí jen pár minut. Zvlášť uvařte vejce natvrdo.

02.

Zatímco se vaří brambory, vyrobte zálivku: ve větší míse smíchejte všechny uvedené suroviny.

03.

Měkké fazolky z vroucí vody ihned přendávejte do ledové (může v ní být i led) – díky tomu si zachovají krásně zelenou barvu. Brambory slijte a dopřejte jim chvíli na vychladnutí.

04.

Brambory chladnou a vy zatím nakrájete cibuli šalotku a přidejte ji do mísy k dresinku. Na kolečka nebo čtvrtky pokrájejte i vařená vajíčka a odložte je stranou. Po prochladnutí nakrájejte brambory na plátky (malé brambůrky stačí rozpůlit) a i s fazolkami je také vložte do mísy. Teď je chvíle doplnit rukolu, polníček, špenát nebo jiné zelené listy. Salát zlehka promíchejte, aby se přísady v dresinku pěkně obalily.

05.

Salát naložte na talíře a nakonec přidejte vejce a rybičky. Je na vás, zda je necháte v celku, rozpůlíte nebo nakrájíte a zamícháte k ostatním surovinám. Hotovou porci ozdobte koprem.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie1 766,44 kJ
Bílkoviny23,99 g
Tuky21,89 g
Sacharidy30,57 g
Sůl2,44 g
SAFA4,34 g
Vláknina3,79 g
Cukry8,62 g

Načítám