Článek
Bramborový salát s fazolkami je šikovný recept, který se hodí uložit do „šuplíčku“ jako rychlou a lehkou večeři, která osvěží a zasytí zároveň. Pro vegetariány ho lze udělat bez rybiček, milovníky pikantnějších chutí uctíte variantou s rybami naloženými v kyselém nálevu. A jestli chcete, aby salát hezky chrupal, lze do něj přidat i na nudličky nakrájené červené zelí.
Postup
01.
Do osolené vroucí vody vložte omyté a oloupané brambory a vařte je tak dlouho, až budou téměř hotové. Pak k nim přidejte omyté a stopek zbavené zelené fazolky – na uvaření jim stačí jen pár minut. Zvlášť uvařte vejce natvrdo.
02.
Zatímco se vaří brambory, vyrobte zálivku: ve větší míse smíchejte všechny uvedené suroviny.
03.
Měkké fazolky z vroucí vody ihned přendávejte do ledové (může v ní být i led) – díky tomu si zachovají krásně zelenou barvu. Brambory slijte a dopřejte jim chvíli na vychladnutí.
04.
Brambory chladnou a vy zatím nakrájete cibuli šalotku a přidejte ji do mísy k dresinku. Na kolečka nebo čtvrtky pokrájejte i vařená vajíčka a odložte je stranou. Po prochladnutí nakrájejte brambory na plátky (malé brambůrky stačí rozpůlit) a i s fazolkami je také vložte do mísy. Teď je chvíle doplnit rukolu, polníček, špenát nebo jiné zelené listy. Salát zlehka promíchejte, aby se přísady v dresinku pěkně obalily.
05.
Salát naložte na talíře a nakonec přidejte vejce a rybičky. Je na vás, zda je necháte v celku, rozpůlíte nebo nakrájíte a zamícháte k ostatním surovinám. Hotovou porci ozdobte koprem.