Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Bramborový salát nemusí mít zdaleka jen podobu tradičního s kořenovou zeleninou a majonézou. Vyzkoušejte tento s bramborami z trouby, které se dokonale do křupava upečou, když je rozmáčknete.

10 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 300 g baby brambor
  • 50 ml olivového oleje
  • 2 špetky soli
  • 2 špetky pepře
Zálivka
  • 3 lžíce extra husté zakysané smetany
  • 2 lžíce majonézy
  • 1/2 ks červené cibule
  • 1/2 stroužku česneku
  • 1 lžíce sušených rajčat v oleji
  • 1 lžíce hladkolisté petržele
  • 1 špetka soli
Článek

Pokud netrváte na vegetariánské verzi, můžete přidat i nakrájenou opečenou slaninu.

Postup

01.

Baby brambory opláchněte pod vodou a dejte je i se slupkou vařit doměkka. Pak je slijte a nechte trochu zchladnout.

02.

Brambory dejte na plech a dnem sklenice nebo šťouchadlem na brambory každou rozmáčkněte. Rozmáčknuté brambory pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete.

03.

Takto připravené brambory dejte péct na 190 °C do předehřáté trouby dozlatova. Bude to trvat cca 25-30 minut. V polovině pečení je obraťte. Když jsou zlaté a křupavé, vyndejte je a nechte zchladnout.

04.

Mezitím si připravte zálivku smícháním zakysané smetany, majonézy, najemno nasekané červené cibule a sušených rajčat. Přidejte trošku drceného česneku a nasekané petrželky. Dle chuti dosolte.

05.

Upečené brambory jemně zamíchejte s připravenou zálivkou a servírujte.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie2 148,13 kJ
Bílkoviny4,85 g
Tuky42,68 g
Sacharidy27,63 g
Sůl1,75 g
SAFA9,08 g
Vláknina3,18 g
Cukry3,74 g

Načítám