Hlavní obsah
Foto: Marie Bartošová

Foto: Marie Bartošová

Sladká tečka v podobě tradičních povidlových taštiček? Proč ne! Vyzkoušejte je s námi?

45 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
8 porcí
Těsto
  • 500 g brambor
  • 200 g polohrubé mouky
  • 50 g hrubé mouky
  • 1 ks vejce
Náplň
  • 400 g švestkových povidel
Glazé ze slivovice
  • 100 g másla
  • 150 g cukru krupice
  • 120 ml slivovice
Na posypání
  • 200 g strouhanky
  • 70 g másla
  • 1,5 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

01.

Brambory ještě zatepla oloupejte a přes síto rozmělněte. Přidejte k nim oba druhy mouky, vejce a vytvořte hladké těsto, které musíte ihned zpracovat, nebo vám zřídne.

02.

Těsto rozdělte na 4 díly, stůl posypte mouku a těsto rozválejte na plát vysoký asi 2–3 mm. Z něj pak vykrajujte kolečka o průměru 7 cm. Do středu vložte polovinu povidel, přehněte a po obvodu prsty taštičky spojte. Taštičky pokládejte na moukou poprášený tác, a následně je vkládejte do vroucí vody. Vařit se budou 6 minut.

03.

Ve větším rendlíku na plotně rozpusťte máslo, do kterého vzápětí nasypte za stálého šlehání cukr. Míchejte metlou, dokud se cukr mírně nerozpustí a nevznikne kompaktní světlá hmota. V té chvíli opatrně přilijte slivovici a zašlehejte.

04.

Když se cukr zpění, pak rozpustí, páru opatrně zapalte a nechte chvilku hořet. Tím snížíte obsah alkoholu i mírnou hořkost v glazé. Poté již nevařte, jen zahřívejte, aby se vám neoddělila syrovátka z použitého másla. Výsledné glazé je čiré a má konzistenci připomínající stolní olej.

05.

Ve větší pánvi rozpusťte máslo, přidejte strouhanku, cukr a pozvolna za stálého a rovnoměrného míchání pražte dozlatova.

06.

Do horkého glazé přidejte právě uvařené a odkapané taštičky, které následně přendejte na talíř a ještě bohatě jím přelijte. Posypejte vrchovatou lžící opražené strouhanky a ihned podávejte.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie2 800,78 kJ
Bílkoviny8,65 g
Tuky18,77 g
Sacharidy114,44 g
Sůl0,52 g
SAFA9,06 g
Vláknina3,94 g
Cukry53,12 g
Související témata:

Načítám