Článek
Postup
01.
Brambory ještě zatepla oloupejte a přes síto rozmělněte. Přidejte k nim oba druhy mouky, vejce a vytvořte hladké těsto, které musíte ihned zpracovat, nebo vám zřídne.
02.
Těsto rozdělte na 4 díly, stůl posypte mouku a těsto rozválejte na plát vysoký asi 2–3 mm. Z něj pak vykrajujte kolečka o průměru 7 cm. Do středu vložte polovinu povidel, přehněte a po obvodu prsty taštičky spojte. Taštičky pokládejte na moukou poprášený tác, a následně je vkládejte do vroucí vody. Vařit se budou 6 minut.
03.
Ve větším rendlíku na plotně rozpusťte máslo, do kterého vzápětí nasypte za stálého šlehání cukr. Míchejte metlou, dokud se cukr mírně nerozpustí a nevznikne kompaktní světlá hmota. V té chvíli opatrně přilijte slivovici a zašlehejte.
04.
Když se cukr zpění, pak rozpustí, páru opatrně zapalte a nechte chvilku hořet. Tím snížíte obsah alkoholu i mírnou hořkost v glazé. Poté již nevařte, jen zahřívejte, aby se vám neoddělila syrovátka z použitého másla. Výsledné glazé je čiré a má konzistenci připomínající stolní olej.
05.
Ve větší pánvi rozpusťte máslo, přidejte strouhanku, cukr a pozvolna za stálého a rovnoměrného míchání pražte dozlatova.
06.
Do horkého glazé přidejte právě uvařené a odkapané taštičky, které následně přendejte na talíř a ještě bohatě jím přelijte. Posypejte vrchovatou lžící opražené strouhanky a ihned podávejte.