Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Když dozrává zahradní ovoce, nastává ideální čas vyzkoušet různé koláče a moučníky. A třeba na výlet, piknik, svačinu či na snídani se mohou hodit i muffiny. Jsou to už hotové jednotlivé porce, které se dobře přenášejí i rozdělují. Tyhle jsou díky jogurtu vláčné a díky ovoci vás osvěží.

10 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
12 muffinů
  • 150 g hladké mouky
  • 100 g celozrnné špaldové mouky
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 2 ks vejce
  • 100 g cukru
  • 150 g bílého jogurtu
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 250 g sezonního ovoce
  • 2 lžíce moučkového cukru na posypání
Článek

Jahody, třešně, maliny, borůvky, rybíz, ostružiny... Drobné letní ovoce se do těchto jogurtových muffinů skvěle hodí. A v zimě? Sáhněte po mraženém ovoci! Tenhle moučník se hodí jako skvělá snídaně, sladkost ke kávě a také se krásně vejde do svačinové krabičky.

Postup

01.

Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky. V míse smíchejte prosáté mouky (klasickou i špaldovou, ale lze udělat jen z pšeničné), špetku soli, prášek do pečiva a jedlou sodu.

02.

Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Zašlehejte jogurt, olej i vanilkový extrakt. Spojte postupně s moučnou směsí a vymíchejte hladké těsto.

03.

Ovoce nakrájejte na menší kousky a jemně vmíchejte do těsta, menší část ponechte na dozdobení. Těsto rozdělte do košíčků (naplňte je asi ze ¾) a navrch přidejte odložené ovoce.

04.

Muffiny pečte při 180 °C 20 až 25 minut dozlatova. Proveďte test špejlí a po upečení nechte vychladnout. Před podáváním poprašte moučkovým cukrem.

Energetická hodnota celkem pro 1 muffin
Energie898,16 kJ
Bílkoviny4,23 g
Tuky10,08 g
Sacharidy26,48 g
Sůl0,13 g
SAFA1,21 g
Vláknina1,68 g
Cukry11,51 g

Načítám