Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Záviny jsou super jako předkrm, lehká večeře i jako občerstvení na rodinné oslavě nebo večírku s přáteli. Ochutnejte i ten makový!

15 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 závin
Těsto
  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžíce octa 8%
  • 2 ks vejce
  • 50 ml studené vody
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 1 špetka soli
Náplň
  • 2 hrnky máku
  • 1 hrnek cukru moučka
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku rumu
  • 1 sáček vanilkového cukru
Na ozdobu
  • 1 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

01.

Na pracovní ploše smíchejte všechny ingredience, které máte připravené na těsto (jedno vejce nechte stranou na potření). Propracovávejte tak dlouho, dokud vám nevznikne vláčné těsto. To nechte asi 10 minut odpočinout. Pak si pracovní plochu pomoučněte trochou hladké mouky a z těsta vyválejte placku. Tu opatrně přendejte na pomoučněnou utěrku a rukama těsto roztahujte do tvaru obdélníku.

02.

Všechny suroviny na náplň smíchejte v hrnci a pomalu přiveďte k varu. Míchejte a nechte probublávat, dokud směs nebude mít kašovitou konzistenci (netrvá to dlouho). Náplň nechte trochu vychladnout a pak ji rovnoměrně rozprostřete po rozváleném těstě. Pomocí utěrky závin pevně zabalte, potřete rozkvedlaným vajíčkem a dejte péct na 200 °C zhruba na 20 minut dozlatova. Hotový závin pocukrujte a krájejte na plátky.

Související témata:

Načítám