Hlavní obsah
Foto: zakysana-smetana.cz

Foto: zakysana-smetana.cz

Med, zakysaná smetana a krém? To je medový dezert, kterému neodoláte!

35 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláč
Těsto
  • 300 g hladké mouky
  • 150 ml medu
  • 120 g cukru krupice
  • 180 g zakysané smetany
  • 1 ks vejce
  • 2 ks žloutků
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 1 lžíce perníkového koření
Krém
  • 250 ml mléka
  • 120 g cukru
  • 50 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 2 ks žloutků
  • 1/2 sáčku vanilkového cukru
Na ozdobu
  • 1 hrst vlašských ořechů
Článek

Postup

01.

Mouku s kypřícím práškem a perníkovým kořením prosejte do mísy. Postupně přidejte med, cukr, smetanu, vajíčko a žloutky a vypracujte hladké těsto.

02.

Hluboký plech vystelte pečicím papírem a na něj rovnoměrně rozprostřete hladké těsto. To pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 20 minut. Než se korpus upeče, připravte si krém.

03.

Do rendlíku nalijte mléko, přidejte cukr a mouku a na mírném plameni směs vymíchejte do hladka. Pak ji nechte vychladnout.

04.

Máslo utřete se žloutky a vanilkovým cukrem a smíchejte s vychladlým krémovým základem.

05.

Těsto po upečení rozkrojte na 3 pruhy. Každý pruh potřete krémem a položte je na sebe jako sendvič – navrch má být krém.

06.

Celý dezert včetně boků potřete zbývajícím krémem a posypte nasekanými vlašskými ořechy. Dort potom opatrně vložte do igelitového sáčku a nechte v ledničce vychladit a odležet.

Tip

Místo vlašských ořechů dezert můžete posypat nastrouhaným perníkem nebo kokosem.

Související témata:

Načítám