Hlavní obsah
Foto: Stepanek Photography, Shutterstock.com

Foto: Stepanek Photography, Shutterstock.com

Štrúdl dělá asi každá rodina domácí, vánočky ale stále mnoho lidí kupuje. Důvod je většinou ten, že ji neumí uplést, trvá to moc dlouho nebo že kynuté těsto prostě neumí. S naším receptem na vánočku to budete mít raz dva.

1 hod., 10 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 vánočku
  • 12 dkg másla
  • 8 dkg cukru
  • 3 ks žloutků
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 1 lžička mleté vanilky
  • 2,5 dkg čerstvého droždí
  • 1/4 l smetany
  • 25 dkg hladké mouky
  • 25 dkg hrubé mouky
  • 5 dkg rozinek
  • 5 dkg citronády
  • 4 dkg mandlí
Na potření
  • 1 ks vejce
Na posypání
  • 3 lžíce mandlových lupínků
Na pomazání papíru
  • 1,5 dkg másla
Článek

Postup

01.

V míse si umícháme máslo do pěny.

02.

Načež přidáme krupicový cukr, žloutky, sůl, citronovou strouhanou kůru, mletou vanilku a vše mícháme 20 minut. Do umíchaného těstíčka přilijeme vykynutý kvásek připravený z droždí, málo cukru, části mouky a vlahé smetany. Přidáme ostatní smetanu a mouku, vypracujeme tuhé těsto (nejdřív v míse, pak na vále), do něhož přidáme očištěné rozinky, nakrájenou citronádu, loupané, drobně nakrájené mandle a dáme kynout na vlahé místo v míse přikryté ubrouskem na 1 hodinu.

03.

Vykynutou vánočku potřeme vajíčkem a necháme malou chvíli oschnout, načež ji ještě jednou potřeme vajíčkem, posypeme loupanými sekanými mandlemi a dáme péci nejdříve do dobře vyhřáté trouby, a když začíná na povrchu červenat, oheň zmírníme, vánočku přikryjeme papírem a dopečeme ji zvolna v mírné troubě. Pečeme ji celkem hodinu. Z téhož těsta můžeme připravit velikonoční bochánek.

Související témata:

Načítám