Článek
Postup
01.
V míse si umícháme máslo do pěny.
02.
Načež přidáme krupicový cukr, žloutky, sůl, citronovou strouhanou kůru, mletou vanilku a vše mícháme 20 minut. Do umíchaného těstíčka přilijeme vykynutý kvásek připravený z droždí, málo cukru, části mouky a vlahé smetany. Přidáme ostatní smetanu a mouku, vypracujeme tuhé těsto (nejdřív v míse, pak na vále), do něhož přidáme očištěné rozinky, nakrájenou citronádu, loupané, drobně nakrájené mandle a dáme kynout na vlahé místo v míse přikryté ubrouskem na 1 hodinu.
03.
Vykynutou vánočku potřeme vajíčkem a necháme malou chvíli oschnout, načež ji ještě jednou potřeme vajíčkem, posypeme loupanými sekanými mandlemi a dáme péci nejdříve do dobře vyhřáté trouby, a když začíná na povrchu červenat, oheň zmírníme, vánočku přikryjeme papírem a dopečeme ji zvolna v mírné troubě. Pečeme ji celkem hodinu. Z téhož těsta můžeme připravit velikonoční bochánek.