Hlavní obsah
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Že je pravý štrúdl jen ten plněný jablky? Omyl! Štrúdl, nebo chcete-li závin, se dá naplnit čímkoliv, na co si vzpomenete. Třeba hruškami a mandlemi!

25 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 záviny
  • 1 ks vejce
  • 2 hrsti mandlových lupínků
  • 500 g kompotovaných hrušek
  • 100 g strouhanky
  • 50 g másla
  • 1 ks vejce
  • 1 lžíce octa 8%
  • 1 lžíce oleje
  • 200 ml vlažné vody
  • 1 špetka soli
  • 320 g hladké mouky
Článek

Postup

01.

Vajíčko, vlažnou vodu, ocet a olej v misce vyšlehejte a přilijte k mouce, osolte a vypracujte hladké těsto. Z toho pak vytvarujte bochánek, který položte na pomoučený vál, potřete jej rozpuštěným máslem a na 30 minut přiklopte nahřátým kastrolem, aby těsto bylo v teple. Podle potřeby kastrol během té půlhodiny vyměňte za nahřátější.

02.

Mezitím si na pánvi na másle opražte strouhanku do tmavě zlaté barvy.

03.

V teple odpočinuté těsto rozdělte na dvě poloviny, jednu tam ještě nechte a z druhé připravte závin.

04.

Čistou utěrku pomoučte hladkou moukou, těsto válečkem rozválejte na asi 1 centimetr silný plát, který pak prsty vytahujte do tvaru obdélníku. Aby se těsto netrhalo, musíte postupovat opatrně a vaše ruce by měly být úplně suché.

05.

Když je plát silný asi 4 milimetry, položte jej zpět na utěrku. Plát posypejte opraženou strouhankou, poklaďte na plátky pokrájenými hruškami a mandlemi.

06.

Závin zabalte a postup zopakujte i s druhou polovinou těsta. Oba štrúdly přeneste na plech vystlaný pečicím papírem, potřete rozšlehaným vajíčkem, posypejte mandlovými lupínky a pečte při 210 stupních Celsia 25–30 minut, dokud nezezlátnou.

Související témata:

Načítám