Článek
Postup
01.
Vajíčko, vlažnou vodu, ocet a olej v misce vyšlehejte a přilijte k mouce, osolte a vypracujte hladké těsto. Z toho pak vytvarujte bochánek, který položte na pomoučený vál, potřete jej rozpuštěným máslem a na 30 minut přiklopte nahřátým kastrolem, aby těsto bylo v teple. Podle potřeby kastrol během té půlhodiny vyměňte za nahřátější.
02.
Mezitím si na pánvi na másle opražte strouhanku do tmavě zlaté barvy.
03.
V teple odpočinuté těsto rozdělte na dvě poloviny, jednu tam ještě nechte a z druhé připravte závin.
04.
Čistou utěrku pomoučte hladkou moukou, těsto válečkem rozválejte na asi 1 centimetr silný plát, který pak prsty vytahujte do tvaru obdélníku. Aby se těsto netrhalo, musíte postupovat opatrně a vaše ruce by měly být úplně suché.
05.
Když je plát silný asi 4 milimetry, položte jej zpět na utěrku. Plát posypejte opraženou strouhankou, poklaďte na plátky pokrájenými hruškami a mandlemi.
06.
Závin zabalte a postup zopakujte i s druhou polovinou těsta. Oba štrúdly přeneste na plech vystlaný pečicím papírem, potřete rozšlehaným vajíčkem, posypejte mandlovými lupínky a pečte při 210 stupních Celsia 25–30 minut, dokud nezezlátnou.