Článek
Postup
01.
Do hrnku nasypte droždí, lžíci cukru a trochu teplého mléka a nechte vzejít kvásek.
02.
V míse ušlehejte máslo, cukr a žloutky do husté pěny. Nespěchejte a skutečně šlehejte, dokud směs nebude krásně hustá.
03.
Pak přidejte sůl, kůru z citronu a vanilkový cukr a ještě chvilku třete. Hotový kvásek přidejte k máslovému těstu, přidejte mouku, zbylé mléko, rozinky a špetku muškátového oříšku a dejte na hodinu kynout na teplé místo.
04.
Když těsto vykyne, rozdělte ho na několik kusů a upleťte vánočku. Jak na to, se nejlépe naučíte v tomto videu, podle kterého to zvládne každý! Když máte vánočku upletenou, upevněte ji několika špejlemi a dejte ještě na chvíli kynout.
05.
Nakonec ji potřete rozkvedlaným vajíčkem, posypte plátky mandlí a dejte péct na 180°C asi na hodinu, dokud krásně nezezlátne. Hotovou vánočku posypte moučkovým cukrem a podávejte namazanou kvalitním máslem.