Hlavní obsah
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Cukroví už máte hotové, a stále nemáte pečení dost? Nebojte, Vánoce přináší i jiné sladké dobroty, které můžete připravit třeba ke sváteční snídani, a nos nad nimi určitě nikdo neohrne! Třeba poctivou vánočku.

30 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 vánočku
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 50 g rozinek
  • 300 ml mléka
  • 1 ks vanilkového cukru
  • 7 g sušeného droždí
  • 1 ks citronové kůry
  • 500 g hladké mouky
  • 3 ks žloutků
  • 80 g cukru krupice
  • 120 g másla
Na potření
  • 1 ks vejce
Na ozdobu
  • 1/2 hrnku mandlových lupínků
  • 1 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

01.

Do hrnku nasypte droždí, lžíci cukru a trochu teplého mléka a nechte vzejít kvásek.

02.

V míse ušlehejte máslo, cukr a žloutky do husté pěny. Nespěchejte a skutečně šlehejte, dokud směs nebude krásně hustá.

03.

Pak přidejte sůl, kůru z citronu a vanilkový cukr a ještě chvilku třete. Hotový kvásek přidejte k máslovému těstu, přidejte mouku, zbylé mléko, rozinky a špetku muškátového oříšku a dejte na hodinu kynout na teplé místo.

04.

Když těsto vykyne, rozdělte ho na několik kusů a upleťte vánočku. Jak na to, se nejlépe naučíte v tomto videu, podle kterého to zvládne každý! Když máte vánočku upletenou, upevněte ji několika špejlemi a dejte ještě na chvíli kynout.

05.

Nakonec ji potřete rozkvedlaným vajíčkem, posypte plátky mandlí a dejte péct na 180°C asi na hodinu, dokud krásně nezezlátne. Hotovou vánočku posypte moučkovým cukrem a podávejte namazanou kvalitním máslem.

Související témata:

Načítám