Článek
Postup
01.
Propláchnuté rozinky dáme do rumu nabobtnat.
02.
Z droždí, lžičky cukru a poloviny vlažného mléka připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít.
03.
Do prosáté mouky přidáme sůl, vanilkový cukr, citronovou kůru, žloutky promíchané s marcipánem, zbylé mléko, cukr a kváskem částečně propracujeme, a nakonec přidáme rozpuštěný vlažný tuk.
04.
Vypracujeme hladké vláčné těsto, které necháme na teplém místě 60 minut kynout; během kynutí ho nejméně 2x propracujeme.
05.
Vánočku upleteme, položíme na vymazaný plech a necháme ji na teplém místě dalších 20 minut kynout, pak ji potřeme vejcem a pečeme v troubě předehřáté na 180 ˚C asi 20 minut. Potom teplotu snížíme a dopékáme dalších 20 minut při 160 ˚C. Po upečení vánočku pocukrujeme.