Hlavní obsah
Foto: Viktor1, Shutterstock.com

Foto: Viktor1, Shutterstock.com

Máme pro vás žhavý vánoční tip – upečte si letos svoji vlastní vánočku a těm z obchodů dejte košem! Přinášíme vám výborný recept s marcipánem.

1 hod.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 vánočku
  • 50 g rozinek
  • 4 lžíce rumu
  • 30 g droždí
  • 80 g cukru krupice
  • 150 ml mléka
  • 400 g polohrubé mouky
  • 1 špetka soli
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 3 ks žloutků
  • 100 g marcipánu
  • 100 g rostlinného tuku
Na vymazání plechu
  • 1 lžíce tuku
Na potření a posypání
  • 2 ks vejce
  • 1 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

01.

Propláchnuté rozinky dáme do rumu nabobtnat.

02.

Z droždí, lžičky cukru a poloviny vlažného mléka připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít.

03.

Do prosáté mouky přidáme sůl, vanilkový cukr, citronovou kůru, žloutky promíchané s marcipánem, zbylé mléko, cukr a kváskem částečně propracujeme, a nakonec přidáme rozpuštěný vlažný tuk.

04.

Vypracujeme hladké vláčné těsto, které necháme na teplém místě 60 minut kynout; během kynutí ho nejméně 2x propracujeme.

05.

Vánočku upleteme, položíme na vymazaný plech a necháme ji na teplém místě dalších 20 minut kynout, pak ji potřeme vejcem a pečeme v troubě předehřáté na 180 ˚C asi 20 minut. Potom teplotu snížíme a dopékáme dalších 20 minut při 160 ˚C. Po upečení vánočku pocukrujeme.

Energetická hodnota celkem pro 1 vánočku
Energie16 289,52 kJ
Bílkoviny85,51 g
Tuky155,79 g
Sacharidy528,05 g
Sůl1,57 g
SAFA97,48 g
Vláknina20,88 g
Cukry201,86 g
Související témata:

Načítám