Článek

Foto: Mia Mirrelli
Cuketu očistěte a nastrouhejte na hrubším struhadle. Loupat ji už nemusíte. Vymačkejte přebytečnou šťávu. Mrkev nastrouhejte na jemném struhadle a také vymačkejte přebytečnou tekutinu. V míse smíchejte s nasekanou petrželkou a nadrobno nakrájenými sušenými rajčaty.

Foto: Mia Mirrelli

Foto: Mia Mirrelli

Foto: Mia Mirrelli
Cibulku nasekejte nadrobno a přimíchejte spolu s drceným česnekem. Dochuťte solí a pepřem. Rozklepněte vejce a hmotu důkladně promíchejte. Začněte přidávat strouhanku. Zeleninová směs by měla mít konzistenci jako směs na karbanátky. Na nepřilnavé pánvi rozpalte malé množství oleje a v ruce vytvarujte malé řízečky nebo pomocí tvořítka kulaté hamburgery. Obalte je ve strouhané, šťávy zbavené syrové bramboře a smažte na středním plameni, dokud nejsou krásně zlatavé.

Foto: Mia Mirrelli

Foto: Mia Mirrelli

Foto: Mia Mirrelli
Pokud jste je vytvarovali jako hamburgery, vložte zeleninový řízeček do rozkrojené housky, do které přidejte list salátu a kolečka červené cibule. Přidejte jogurtový dip a večeře bude dokonalá. Tento dip vytvoříte smícháním jogurtu, majonézy, citronové šťávy a kůry, to vše dochucené solí a pepřem.

Foto: Mia Mirrelli
K malým řízečkům se zase báječně hodí také bramborová kaše. Brambory oškrábejte a pokrájejte na kousky, uvařte je v osolené vodě. Pomocí vidličky nebo šlehače rozmačkejte brambory na hrubou kaši a přidejte vlažné mléko, vyšlehejte dohladka. Podle chuti vmíchejte máslo a osolte. Na pečicí papír pomocí zdobicího pytlíku vytvořte hromádky a dejte na pár minut do trouby pod gril, dokud povrch kaše nezezlátne. Na talíři ozdobte čerstvým salátem a jogurtovým dipem.

Foto: Mia Mirrelli
Další tipy:
Do zeleninových řízečků můžete dát jakoukoli zeleninu – kořenovou, mraženou nebo luštěniny, jako je čočka, fazole, cizrna a hrách. Obměňujte ji podle sezony.
Výborně se hodí i opečená slanina nebo různé druhy sýrů. S čerstvými bylinkami budou chutnat báječně, stejně jako s tradičním kořením. Ke karbanátkům a řízečkům se nejlépe hodí brambory a kaše, k hamburgerům houska nebo opečená bagetka. Kuličky můžete zkombinovat třeba se špagetami a rajčatovou omáčkou.
Je úplně jedno, jak jim říkáte, můžete udělat řízečky, karbanátky, hamburgery, kuličky… Záleží jen na vaší fantazii a chuti. Pro občasné zpestření jídelníčku nebo spotřebu přebývající zeleniny se ale báječně hodí.

Foto: Mia Mirrelli