Hlavní obsah

Redakční test špekáčků: Které chutnají nejlépe?

Foto: Jakub Jurdič

Špekáčky jsme vlastnoručně opekli a poctivě ochutnaliFoto: Jakub Jurdič

Reklama

Však si to představte – klasický, voňavý, opečený špekáček na konci klacku. No není tohle symbol léta? Rozhodně to ale byl symbol dalšího redakčního testu.

Článek

Rozhodli jsme se, že se podíváme na kvalitu špekáčků ze všech možných úhlů. Pokud si chcete připomenout náš test těch nejlevnějších, pak si přečtěte článek Levné špekáčky neoslnily: Málo masa, hodně tuku a éček, ve kterém se dozvíte i to, jaké složení má mít ten ideální. Zkoumali jsme jejich etikety a složení a nechali obojí komentovat odbornici.

Teď jsme se ale od etiket rozhodli přejít k praxi a zapálili redakční oheň – a na něm opekli šest vzorků. Špekáčky jsme nakupovali v klasických obchodních řetězcích, ale i ve dvou soukromých malých řeznictvích. Jakou známku dostaly od mlsných jazýčků členů naší redakce?

Hodnocení chuti špekáčků

I při tomto testu jsme všem vzorkům dali stejné podmínky. Postupovali jsme stejně, jako to děláte u ohně i vy – nakrojili konce a špekáčky postupně opekli nad ohněm ze dřeva. Lékaři to asi neuslyší rádi, ale došlo i na opálené, až černé špičky...

Každý z nás ochutnal od každého ze šesti špekáčků, takže jsme mohli směle porovnávat – a musíme se přiznat, že nějaký čas nás zřejmě se špekáčky neuvidíte, protože jsme se jich najedli do zásoby.

Kromě slovního hodnocení jsme špekáčkům udělili i známku jako ve škole – u každého z nich tedy na konci najdete výslednou průměrnou známku.

Špekáčky Best farm

Složení: Vepřové maso 36 %, vepřové sádlo, pitná voda, hovězí maso 9 %, vepřové kůže, bramborový škrob, hovězí lůj, jedlá sůl, stabilizátory E 250, E 450, látka zvýrazňující chuť a vůni E 621, antioxidant E 300, E 301, E 330, emulgátor E 471, regulátor kyselosti E 500, barvivo E 120, česnek, koření, kultura ml. kvašení. Obsah soli max. 3 %, obsah tuku max. 40 %.

Foto: Jakub Jurdič

Špekáčky Best farmFoto: Jakub Jurdič

Cena: 71,90 Kč/800 g – balené ve vakuu

Hodnocení redakce:Špekáčky dostaly od tří lidí pochvalu za chuť, ale všichni jsme se svorně shodli na tom, že teplé jsou výrazně slané – aniž bychom věděli, že výrobce opravdu udává nejvyšší obsah soli. „Kromě toho, že je slaný, je i hodně mastný," doplnila testující Jana N.

Výsledná známka: 2

Špekáčky Kaufland (Bilbo uzeniny)

Složení: Vepřové a hovězí maso 65 %, vepřové sádlo, vepřová kůže, pitná voda, jedlá sůl, stabilizátor E 250, mořská sůl, bramborový škrob, barivo košenila a paprikový extrakt, regulátory kyselosti, kyselina mléčná, kyselina citronová a uhličitany sodné, antioxidant erythorban sodný, stabilizátor E 451, rostlinný olej, koření, kořenicí výtažek, extrakty koření, aromatické látky. Obsah tuku max. 40 %. Obsah soli max. 2,5 %.

Foto: Jakub Jurdič

Špekáčky Kaufland (Bilbo uzeniny)Foto: Jakub Jurdič

Cena:89 Kč/kg

Hodnocení redakce:Nevýrazná až mdlá chuť, slupka při opékání hodně popraskala a šlo ji hůř ukousnout, to je hodnocení valné většiny z nás. „Po opečení začaly z hmoty vypadávat kousky špeku, do kterých nebylo příjemné kousnout," doplňuje Jana Ch.

Výsledná známka: 3-

Špekáčky Masna Horoměřice (Podblanické maso-uzeniny)

Složení:Vepřové maso 25 %, hovězí maso 30 %, vepřové sádlo 25 %, pitná voda 15 %, jedlá sůl s jódem, přírodní koření, kořenicí extrakty, cukry, modifikovaný škrob, stabilizátory E 250, E 450, antioxidant E 300, posilovač chuti E 621, barvivo E 120.

Foto: Jakub Jurdič

Špekáčky Masna Horoměřice (Podblanické maso-uzeniny)Foto: Jakub Jurdič

Cena: 99 Kč/kg

Hodnocení redakce:„Moc dobré, ideální kůrčička, masová chuť," shrnula dojmy Lucie, kterou ovšem trochu přebila Kamila a její konstatování: „Pro mne chuťově nevýrazný a dost tučný." Její názor podporuje i Michal: „Přijde mi méně kořeněný," říká.

Výsledná známka: 2

Špekáčky Pikok

Složení:Hovězí maso 35 %, vepřové maso 16 %, vepřové sádlo, pitná voda, bramborový škrob, dusitanová solicí směs (jedlá sůl, konzervant dusitan sodný), koření (sladká paprika, černý pepř, muškátový ořech), sušená zelenina (česnek), stabilizátory: trifosforečnany a difosforečnany + antioxidant: kyselina askorbová. Bez lepku a bez laktózy. Obsah tuku max 45 %, obsah soli max. 2,5 %.

Foto: Jakub Jurdič

Špekáčky PikokFoto: Jakub Jurdič

Cena: 64,90 Kč/ balení 2x 320 g

Hodnocení redakce: „Jsou výborně ochucené," najdete v posudku Jany Ch. „Připadají mi dost slané," říká Kuba. „Jsou chutné a jemné," hodnotí Kamila. Všichni jsme se shodli na tom, že se po opečení nejvíc zmenšily a měly poměrně tuhou slupku.

Výsledná známka: 1-

Špekáčky Globus

Složení: Vepřové a hovězí maso, pitná voda, sůl, směs koření, zvýrazňovač chuti E 621, bez lepku.

Foto: Jakub Jurdič

Špekáčky GlobusFoto: Jakub Jurdič

Cena: 89 Kč/kg

Hodnocení redakce: Ocenili jsme tu správnou hrubší konzistenci i vyváženou chuť. „Moc mi chutná a správně křupe," říká Michal a Kuba se nebojí ho nazvat „nejlepším z celé přehlídky". Z druhé strany Kamile a Lucce připadal slanější a vadila jim tužší slupka.

Výsledná známka: 2

Špekáčky od Supa

Složení:Hovězí maso 45 %, vepřové maso 35 %, vepřové sádlo 12 %, voda, jedlá sůl max. 2,8 %, mouka, směs koření, kyselina askorbová, L-askorbat sodný, kyselina citronová, kyselina l-askorbová, polyfosfát sodný.

Foto: Jakub Jurdič

Špekáčky od SupaFoto: Jakub Jurdič

Cena:87 Kč/kg

Hodnocení redakce: Velmi kontroverzní hodnocení. V kořenicí směsi těchto špekáčků je nesporně „cosi" navíc. Specialita řezníka rozdělila testující na dva tábory – jedni se do chuti zamilovali, druhým přišla rušivá. „Velmi zvláštní chuť, zarazila mne," říká Elena. „Ta chuť je spíš divná," myslí si Kamila. „Jsou bezkonkurenčně nejlepší," hodnotí Jana N. Shoda panovala v tom, že mají skvělou konzistenci, jsou akorát slané i tučné.

Výsledná známka: 3

Jak vidíte, není špekáček ten, který by se zavděčil lidem všem. Přes to máme vítěze – je jím Pikok, špekáčky prodávané řetězcem Lidl.

Foto: Jakub Jurdič

Testované špekáčky před opečenímFoto: Jakub Jurdič

Jaké špekáčky si jdete koupit vy, když si chcete pochutnat? Napište nám o svých zkušenostech.

Reklama

Související témata:

Načítám