Hlavní obsah

Redaktorka hubne: 25 kg musí dolů! 4

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nedáte si něco dietního?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

4. díl - Zatímco normální člověk by měl mít BMI (tedy body mass index, vlastně takové měřítko tloušťky a netloušťky) někde v rozmezí 20-25, já si v klidu chodím po světě se svými 29,4. A žiju!

Článek

„Pokud byste okamžitě se sebou nezačala něco dělat, hrozí vám v budoucnu metabolické nemoci," zvedá nade mnou varovně prst Ing. Petr Havlíček. Mě že by mohl potkat srdeční záchvat nebo mrtvice? To je nesmysl! Vždyť jsem vždycky sportovala a váhu si držela v normě. Dokonce i podle měřítka BMI jsem měla hodnotu okolo 22. No jo, jenže těhotenství a rychle nabraná kila (a taky ty palačinečky, bramboráčky a dortíčky) v mém těle nadělala neuvěřitelný nepořádek. Takže teď je na pořadu dne jen hubnutí, snížení tukové hmoty, zvýšení té svalové a také učení se zdravému životnímu stylu. Své srdce a cévy a taky svůj život mám totiž ráda!

Tuk - ten prevít

Kromě BMI (které si ostatně můžete zjistit sami) vám při návštěvě poradny Ing. Havlíčka spočítají i další zajímavé hodnoty. Pravda, já nad nimi zůstala s otevřenými ústy stát. V normě totiž nemám téměř nic. Například taková hodnota tuku. Zatímco norma je 4,8-6,4 já mám neuvěřitelných 10,9! Dá se to vůbec stáhnout dolů? Prý ano, ale chce to čas. Jak jistě víte, je hrozně snadné tuk nabýt, ale daleko horší se ho poté zbavovat. Další zajímavé měřítko je množství vody v těle. Opět v normálu bych byla s hodnotou 50-60%. Ovšem já? Pouhých 42,2 %. Mé buňky pláčou žízní a vysychají. Takhle rozhodně netrumfnu nejdéle žijící ženu. Takže v rámci svého dietního režimu musím vypít alespoň dva litry vody denně. Taky se vám z vody dělá špatně? Pak si dejte čaj. Já miluju bylinky, takže se prolévám zeleným čajem s guaranou, inulinem a dalšími lahůdkami, které umí zrychlit metabolismus, zahnat hlad a hlavně - chuť na sladké.

Foto: archiv autorky

Vyšetření mě vyděsilo!Foto: archiv autorky

Kolik tělo spotřebuje

Při dietě je dobré vědět, kolik energie vaše tělo vydá za 24 hodin. Tedy energie, kdy nebudete vůbec nic dělat a od rána do noci budete jen ležet s knihou v posteli a stránky obracet tak opatrně, abyste se nezapotili. U mě je to 1822 kcal. Jenže, jak už víte, jsem na mateřské a k tomu pracuji na plné obrátky, takže den v posteli s knížkou? Pouze krásný sen. Kolik mé tělo spotřebuje v zátěži mi pan Havlíček zjistí v průběhu tohoto měsíce. A taky se pak zároveň dozvím i to, co měsíc hubnutí udělal s mým tělem. Jak to asi hnulo s mými hodnotami?

Reklama

Související témata:

Načítám