Hlavní obsah

Redaktorka hubne: 25 kilo musí dolů! 9

Foto: samhoto.cz/jiunlimited

Už také nechcete mít za nepřítele metr?Foto: samhoto.cz/jiunlimited

Reklama

9. díl - Končí týden. Nejen ten pracovní, ale pomalu i další týden diety s Dietboxy. Co se vlastně změnilo, má tahle dieta vůbec nějaký smysl? Často se mě v Deníčku nebo e-mailu ptáte na mé pocity. Tady jsou:

Článek

Do tohoto projektu jsem šla vlastně s tím, že potřebuji, musím a hlavně chci zhubnout nadbytečná kila, která mi zůstala po porodu. Někdo nabraná kila shodí jako mávnutím zázračného proutku, jiný zase s kily bojuje. A jak čtu vaše příspěvky v Deníčku, rozhodně na tom takhle nejsem sama.

Ach, ty hormony

„Těhotenství je jediné období ženy, kdy se může beztrestně cpát," tak tuhle větu uslyšíte říkat snad každou těhotnou, která právě sedí nad pěknou porcí větrníků a kokosek v cukrárně. U mě to nebylo jinak. Navíc mám autoimunitní zánět štítné žlázy a její sníženou funkci. Takže jsem si říkala, že jsou prostě hormony zblázněné a je to stejně všechno jedno. Jenže není a to pozná každá maminka až po porodu. O tom, jak správně jíst a nepřibrat v těhotenství, si povíme příště, dnes si přečtěte, co je nutné k tomu, abyste ta kila z těhotenství co nejrychleji daly pryč.

Co jíst, abychom po porodu hubly

  • Obilniny, těstoviny, pečivo a rýže (5 porcí denně) - 1 porce = např. 1 rohlík, 1 kopeček rýže nebo vařených těstovin. Z těchto potravin má kojící žena čerpat nejvíc energie denně. Je to zdroj pomalých cukrů - škrobů a vlákniny, vitaminů řady B, vápníku, železa atd.
  • Maso, ryby, drůbež, vejce, luštěniny (1 - 3 porce denně) neboli zdroje bílkovin, 1 porce = 125 g masa, 2 vejce, 1 miska luštěnin. Největší zdroj bílkovin a dále zdroj železa, vitaminu B12 ap. Kojící žena by měla jíst 2 - 3 rybí pokrmy týdně. Doporučuje se krůtí maso, vepřové libové. Vejce vařte natvrdo - předejdete riziku salmonelózy. Jezte více bílku a ne víc než tři žloutky za týden.
Foto: archiv autorky

Měla bych zhřešit?Foto: archiv autorky

  • Zelenina (3 - 5 porcí denně), 1 porce = 1 miska salátu, 1 mrkev apod. Energii ze zeleniny nezískáte. Obsahuje totiž až 85 % vody, jen málo bílkovin a málo cukrů. Největší význam má díky obsahu vitaminu C, beta-karotenu, kyselině listové a minerálním látkám, jako je draslík, hořčík, fosfor.
  • Ovoce (4 porce denně) - je zdrojem vitaminu C, draslíku, vlákniny.
  • Mléčné výrobky (3 - 4 porce denně), 1 porce = sklenice mléka, 1 větší jogurt, 5 dkg sýra. Jde o velmi hodnotné potraviny pro kojící ženu. Dodávají tělu vápník a bílkoviny a další cenné živiny. Upřednostňujte méně slané sýry, jezte více tvarohu, mléka, kysané mléčné výrobky.
  • Méně vhodné potraviny jsou šlehačka, tučné a slané sýry, zmrzliny (mražený ztužený rostlinný tuk), sladké bílé pečivo, sušenky, křupky, tyčinky, uzeniny, paštiky, hamburgery, rozhodně by se neměly objevovat denně v jídelníčku. Mléko nekonzumujte dohromady s masem, vápník brání vstřebávání železa.

Reklama

Související témata:

Načítám