Hlavní obsah

Už žádné mastné vlasy! Víme, jak na to

Foto: shutterstock.com

Každodenní mytí vlasů vám neuškodíFoto: shutterstock.com

Reklama

Znáte ty situace, kdy se každé ráno skláníte nad vanou se šamponem v ruce, následně zápasíte s kartáčem a fénem a večer abyste začínaly nanovo? Pak vítejte do klubu - trable s mastnými vlasy má totiž každý čtvrtý člověk.

Článek

Nejprve trocha teorie. Za mastné vlasy považujeme takové, které ztrácejí svěžest už po čtyřiadvaceti hodinách od mytí. Zdravé vlasy by měly zůstat čisté dva až tři dny. Vše přitom závisí na mazových žlázách v pokožce hlavy. Hříva se mastí z několika důvodů - může za to hormonální nerovnováha, dědičnost, neustálé sahání si do vlasů, časté kartáčování atd. I to co jíte, se počítá. Zdravá strava s omezením tuků prospěje i vašim kadeřím. Velký podíl na rychlém zamaštění má také stres.

Mastnější vlasy jdou velice často ruku v ruce s mastnou pletí. Týká se to i vás? V žádném případě si nepořizujte ofinku, do několika hodin z ní budete mít slepené, urousané pramínky.

Každodenní mytí - ano, nebo ne?

Možná jste slyšely, že se mastných vlasů zbavíte tak, že si je dlouhodobě vydržíte několik dní nemýt. To je ovšem nesmysl. Samozřejmě chodit s umaštěnou hlavou nemusíte, je-li potřeba, klidně ji myjte denně. Pravdou ovšem je, že vlasy nesmíte příliš vysušit. Tomu zabráníte tak, že o ně budete správně pečovat.

Klíčový je správný šampon

Používejte výhradně jemné přípravky. Některé šampony speciálně pro mastné vlasy příliš vysušují a nejsou tak pro dennodenní péči vhodné. Dejte přednost výrobkům, které jsou určeny pro každodenní používání. Nic nezkazíte ani dětským šamponem, který je mnohem šetrnější. Takovéto produkty by měly méně pěnit a mít neutrální pH.

Foto: shutterstock.com

Příliš horký vzduch vlasům nesvědčíFoto: shutterstock.com

Méně je více

Kondicionér používejte pouze na konečky, a to v malém množství. Postačí vám velikost čajové lžičky. Nezapomeňte ho pořádně vymýt vlažnou vodou (zakažte si příliš teplou vodu!), zbytky přípravků vlasy zatěžují. Masky máte povolené, ale maximálně jednou týdně. Vybírejte přitom kvalitní, nejlépe profesionální výrobky, které vlasová vlákna nezatíží. Vyzkoušejte také masku, která reguluje mastnou, vlasovou pokožku, například od značky Wella.

Finální úprava

Vlasy nevysušujte horkým vzduchem, fén přepínejte na nižší teplotu, a pokud to jde, nechte hřívu přirozeně uschnout. Snažte se omezit i množství stylingových přípravků - tužidla, gely a vosky vlasy zatíží.

Zbavte se mastnoty - rychle a účinně!

Nemáte čas na neustálé umývání vlasů? Ani tak si nemusíte dělat ostudu se zplihlým účesem. Vsaďte na suchý šampon a tím si interval mezi mytími zkraťte. Vyzkoušejte přípravek značky Lee Stafford, který vlasy vyčistí, osvěží a navíc krásně voní. Alternativou je i hypoalergenní Klorane, který obsahuje výtažky z kopřiv a reguluje aktivitu mazových žláz. Neumíte si představit, na jakém principu tyto šampony pracují? Jedná se o pudrový přípravek s obsahem rýžového prášku, který z vlasů vytáhne mastnotu. Vlasy potom musíte jen důkladně vyčesat.

Naučte se fígle, jak zamaštěné vlasy zamaskovat. Pokud nestíháte, jednoduše je sepněte, ozdobte tenoučkou čelenkou a přelakujte. Uvidíte, že nikdo nic nepozná!

Reklama

Související témata:

Načítám